Разлика помеѓу преработките на „Иван Иванович Шишкин“

Замена на нелиценцирана со соодветна слика од Ризницата и потсредување
(Замена на нелиценцирана со соодветна слика од Ризницата)
(Замена на нелиценцирана со соодветна слика од Ризницата и потсредување)
[[Image:Iwan Nikolajewitsch Kramskoj 005.jpg|thumb|right|200px|Портрет на Иван Шишкин од сликарот [[Иван Николаевич Крамској]], 1880 год.]]
 
[[Image:BrodskizabelPolesye.jpg|thumb|300px|left|''БродскиПолесје, забелпејзаж'', И.И. Шишкин, 18981884 год.]]
'''Иван Иванович Шишкин''', [[1832]]–[[1898]]) е [[Русија|руски]] [[сликар]] на [[пејзаж|пејзажи]]. Учел 4 години во [[Московско училиште за сликарство, вајарство и архитектура|Московското училиште за сликарство, вајарство и архитектура]], а потоа ја посетувал [[Императорска академија на уметностите|Императорската академија на уметностите]] во [[Санкт Петербург]] во периодот од [[1856]] до [[1860]] год. каде дипломирал со највисоки почести и златен [[медал]]. По пет години Шишкин станува член на Академијата, а подоцна и [[професор]]. Истовремено водел и часови по [[пејзажно сликарство|сликање на пејзажи]] во Вишата уметничка школа.
{{commonscat|Iwan Iwanowitsch Schischkin|Иван Иванович Шишкин}}
 
'''Иван Иванович Шишкин''', [[1832]]–[[1898]]) е [[Русија|руски]] [[сликар]] на [[пејзаж|пејзажи]]. Учел 4 години во [[Московско училиште за сликарство, вајарство и архитектура|Московското училиште за сликарство, вајарство и архитектура]], а потоа ја посетувал [[Императорска академија на уметностите|Императорската академија на уметностите]] во [[Санкт Петербург]] во периодот од [[1856]] до [[1860]] год. каде дипломирал со највисоки почести и златен [[медал]]. По пет години Шишкин станува член на Академијата, а подоцна и [[професор]]. Истовремено водел и часови по [[пејзажно сликарство|сликање на пејзажи]] во Вишата уметничка школа.
[[Image:Brodskizabel.jpg|thumb|300px|left|''Бродски забел'', И.И. Шишкин, 1898 год.]]
 
Некеое време Шишкин живеел и работел во [[Швајцарија]] и [[Германија]]. При неговото враќање во Санкт Петербург, станува член на Дружината на подвижни уметнички изложби и на Друштвото на руски [[Акварел|акварелисти]]. Исто така учестувал и на [[изложба|изложби]] при Академијата на уметностите, Серуската изложба во [[Москва]] (1882), [[Нижни Новгород]] (1896), и на [[Светска изложба|Светската изложба]] во ([[Париз]], 1867 и 1878 и [[Виена]], 1873). Шишкиновиот метод на сликање е засован на аналитички проучувања на [[природа|природата]]. Тој се прославил со своите [[шума|шумски]] пејзажи, но исто така бил и инзвонреден [[Техничко цртање|технички цртач]] и [[Графика|графичар]].