Западен тунелски ѕид (Ерусалим): Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
По завршувањето на [[Шестдневна војна|Шестдневната војна]], Министерството за религиозни работи на [[Израел]] започнало со испитување на [[Ѕидот на плачот]] и околината околу неа. Раскопувањата траеле околу дваесет години и откриле многу нови факти за историјата и географијата на [[Стар град (Ерусалим)|Стариот Град]] во [[Ерусалим]]. Било утврдено дека тунелот има должина од 500 метри. Според ископувањата, во тунелот биле пронајдени археолошки предмети уште од времето на [[Ирод|Ирод I Велики]], дел од реконструкцијата на [[Ѕидот на плачот|Западниот ѕид]] од времето на династијата [[Емевија]].
 
== Надворешни врски ==
 
{{Commons category|Western Wall Tunnel}}
 
245

уредувања