Западен тунелски ѕид (Ерусалим): Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
 
По завршувањето на [[Шестдневна војна|Шестдневната војна]], Министерството за религиозни работи на [[Израел]] започнало со испитување на [[Ѕидот на плачот]] и околината околу неа. Раскопувањата траеле околу дваесет години и откриле многу нови факти за историјата и географијата на [[Стар град (Ерусалим)|Стариот Град]] во [[Ерусалим]]. Било утврдено дека тунелот има должина од 500 метри. Според ископувањата, во тунелот биле пронајдени археолошки предмети уште од времето на [[Ирод|Ирод I Велики]], дел од реконструкцијата на [[Ѕидот на плачот|Западниот ѕид]] од времето на династијата [[Емевија]].
 
 
{{Commons category|Western Wall Tunnel}}
 
* [http://english.thekotel.org/content.asp?id=116 Information from the Kotel site in English]
* [http://www.jeremylangford.com/tunnel.jsp.htm Jeremy Langford's glass sculptures in "The Chain of Generations Center" in the Western Wall Tunnels]
* [http://www.itourjerusalem.com/tours/western-wall-tunnels/ Read the iTour Jerusalem review of the Western Wall Tunnel]
* Ivanovsky E., Van Zaiden A., Vaknin Y., Abksis E. (2007). [http://www.iaa-conservation.org.il/Projects_Item_eng.asp?subject_id=10&site_id=3&id=98 Conservation of the western ritual bath (miqve) in the Western Wall tunnel] [http://www.iaa-conservation.org.il/index_eng.asp Conservation Department] - [http://www.antiquities.org.il/home_eng.asp Israel Antiquities Authority].
 
 
{{Израел-ист-никулец}}
245

уредувања