Разлика помеѓу преработките на „Мирча Елијаде“

Додадени 43 бајти ,  пред 6 години
Последните години, фашистичкото минато на Елијаде постепено било јавно изнесувано, најверојатно тоа придонесло за влошување на неговото здравје.<ref name="smihai"/> Оттогаш, неговата кариера како писател е погодена поради тешкиот [[артритис]].<ref name="Şora, Handoca"/> Последното академско признание му било доделено со наградата [[Борден]]о д [[Académie française|Француската академија]] (1977)и титулата ''[[Doctor Honoris Causa]]'', доделено од [[Универзитетот од Вашингтон]] (1985).<ref name="Biografie in Handoca"/>
 
Мирчеа Елијаде починал во април 1986 година во болницата [[Бернард Мичел]]. Осум дена пред да почине имал [[мозочен удар]] додека ги читал ''Вежби на одушевување'' од [[Емил Сиоран]] и како последица на тоа, не можел да зборува.<ref name="ipcmahapar"/> Четири месеци пред тоа, неговата канцеларија во [[Meadville Lombard Theological School|Мидвил Ломбард Теолоџикал Скул]] изгорела во пожар (настан што го сметал како [[претскажување]]).<ref name="smihai"/><ref name="ipcmahapar"/> Романскиот следбеник на Елијаде [[Јоан Петру Чулиану]], ја опишува смртта на Елијаде како "a ''[[Паранирвана|махапаранирвана]]''", споредувајќи ја со заминувањето на [[Гаутама Буда]].<ref name="ipcmahapar"/> Неговото тело било [[Кремирање|кремирано]] во Чикаго, а погребната церемонија била одржана на теренот на универзитетот во [[Рокфелер Чапел]].<ref name="Biografie in Handoca"/><ref name="ipcmahapar"/> Биле присутни 1200 души и бил читан текст од Елијаде кој зборува за [[епифанија (чувство)|епифанијата]] на своетонеговото детство,; текстот бил прочитан од писателот [[Сол Белоу]], колега на Елијаде од универзитетот.<ref name="ipcmahapar"/> Неговиот гроб е на гробиштата [[Оак Вуд Симетри]].<ref>[http://adevarul.ro/news/eveniment/mae-repatrierea-cioran-eliade-brancusi-romania-diminua-semnificativ-afluxul-turisti-1_50ad0f8d7c42d5a6638e1191/index.html "MAE: Repatrierea lui Cioran, Eliade şi Brâncuşi în România ar diminua semnificativ afluxul de turişti" ("Foreign Affairs Ministry: Repatriation to Romania of Cioran, Eliade and Brâncuşi Would Significantly Diminish Tourist Arrivals")], in ''[[Adevărul]]'', April 11, 2011; retrieved May 21, 2014 {{ro icon}}</ref>
 
<!-- ++
753

уредувања