Мирча Елијаде: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
Со [[Емил Сиоран]] и други Романци во прогонство, Елијаде се поврзал со поранешниот дипломат [[Александру Бузујочеану]], кој му помогнал да го објави јавно својот [[антикомуниз|антикомунистичкиот]] став пред [[Западна Европа]].<ref name="guleaobsc">Dan Gulea, [http://www.observatorcultural.ro/informatiiarticol.phtml?xid=12070 "O perspectivă sintetică" ("A Syncretic Perspective")], in ''[[Observator Cultural]]'', Nr. 242, October 2004; retrieved October 4, 2007 {{ro icon}}</ref> Кратко време учествувал и во објавувањето на списанието на романски јазик ''Лучеафарул'' ("Утринска ѕвезда"),<ref name="guleaobsc"/> и повторно бил во контакт со [[Михаил Шора]], кој имал стипендија за студии фо Франција, и со жената на Шора [[Маријана Шора|Маријана]]. <ref name="Şora, Handoca"/> Во 1947 година, имал финансиски тешкотии и [[Ананда Кумарасвами]] му нашол работа како наставник по [[француски јазик]] во [[Соединетите Американски Држави]] во училиште во [[Аризона]]; договорот за работа завршил кога Кумарасвами починал во септември.<ref name="McGuire, p.150"/>
 
 
Од 1948 година, пишувал за весникот ''Критика'', што го издавал францускиот мислител [[Жорж Батај]].<ref name="Biografie in Handoca"/> Следната година ја посетил Италија каде што напишал 300 страници од романот ''[[Летна ноќ]]'' (во Италија трет пат бил во 1952 година).<ref name="Biografie in Handoca"/> Соработувал со [[Карл Јунг]] во ''[[Еранос]]'', [[Анри Корбен]] го препорачал во 1949 година,<ref name="McGuire, p.150"/> пишувал за списанието ''Антајос'' (издадено од [[Ернст Јингер]]).<ref name="ribas"/> Во 1950 година, Елијаде присуствува на предавањата на ''Еранос'', го запознава Јунг, [[Олга Фробе-Каптен]], [[Гершам Шолем]] и [[Пол Радин]].<ref>McGuire, p.150–151</ref> Го опишал ''Еранос'' како едно од најкреативните искуства на модерниот западен свет."<ref name="McGuire, p.151">McGuire, p.151</ref>
753

уредувања