Мирча Елијаде: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Од 1948 година, пишувал за весникот ''Критика'', што го издавал францускиот мислител [[Жорж Батај]].<ref name="Biografie in Handoca"/> Следната година ја посетил Италија каде што напишал 300 страници од романот ''[[Летна ноќ]]'' (во Италија трет пат бил во 1952 година).<ref name="Biografie in Handoca"/> Соработувал со [[Карл Јунг]] во ''[[Еранос]]'', [[Анри Корбен]] го препорачал во 1949 година,<ref name="McGuire, p.150"/> пишувал за списанието ''Антајос'' (издадено од [[Ернст Јингер]]).<ref name="ribas"/> Во 1950 година, Елијаде присуствува на предавањата на ''Еранос'', го запознава Јунг, [[Олга Фробе-Каптен]], [[Гершам Шолем]] и [[Пол Радин]].<ref>McGuire, p.150–151</ref> Го опишал ''Еранос'' како едно од најкреативните искуства на модерниот западен свет."<ref name="McGuire, p.151">McGuire, p.151</ref>
 
Во октомври 1956 година, се преселил во САД и следната година живеел во [[Чикаго]].<ref name="Biografie in Handoca"/><ref name="vilasanjpaseo"/> [[Јоахим Вах]] го поканил да одржи низа предавања на [[Универзитет во Чикаго|чикашкиот универзитет]].<ref name="McGuire, p.151"/>Се смета дека Елијаде и Вах се основачи на "Чикашката школа" која во основа ги дефинира проучувањата на религиите во втората половина на 20 век.<ref name="Hermeneutics in History">[http://marty-center.uchicago.edu/conferences/wach_eliade/about.shtml Conference on ''Hermeneutics in History: Mircea Eliade, Joachim Wach, and the Science of Religions''], at the [http://marty-center.uchicago.edu/ University of Chicago Martin Marty Center. Institute for the Advanced Study of Religion]; retrieved July 29, 2007</ref> По смртта бана Вах, Елијаде е именуван за негова замена и во 1964 година станалстананува ''Истакнат професор по историја на религиите''.<ref name="Biografie in Handoca"/> ++ Во почетокот на 1954 година, со првото издание на книгата ''[[Вечно враќање(EliadeЕлијаде)|Вечно враќање]]'', Елијаде доживеалпостигнува комерцијален успех: книгата доживува неколку изданија под различни наслови и е продадена во над 100,000 примероци.<ref>McGuire, p.151–152</ref>
 
Во 1966 година, Мирчеа Елијаде станува член на [[Американска академија на уметностите и науките|Американската академија на уметностите и науките]].<ref name="Biografie in Handoca"/> Работел како главен уредник во [[Макмилан Паблишерс]]' на ''Енциклопедиј на религијата'', и во 1968 година, предавал историја на ррелигиите на [[калифорнискиот универзитет, Санта Барбара]].<ref name="ReferenceA">Oişteanu, "Mircea Eliade şi mişcarea hippie"</ref> Во тој период Мирчеа Елијаде ја завршува својата ''Историја на религиозните мисли'', која ги групира неговите оригинални толкувања на религиозната историја.<ref name="vilasanjpaseo"/> Патува надвор д САД во [[Марбург]] (1960) и ги посетува [[Шведска]] и [[Норвешка]] (1970).<ref name="Biografie in Handoca"/>
 
<!-- ++
In 1966, Mircea Eliade became a member of the [[American Academy of Arts and Sciences]].<ref name="Biografie in Handoca"/> He also worked as editor-in-chief of [[Macmillan Publishers]]' ''Encyclopedia of Religion'', and, in 1968, lectured in religious history at the [[University of California, Santa Barbara]].<ref name="ReferenceA">Oişteanu, "Mircea Eliade şi mişcarea hippie"</ref> It was also during that period that Mircea Eliade completed his voluminous and influential ''History of Religious Ideas'', which grouped together the overviews of his main original interpretations of religious history.<ref name="vilasanjpaseo"/> He occasionally traveled out of the United States, notably attending the Congress for the History of Religions in [[Marburg]] (1960) and visiting [[Sweden]] and [[Norway]] (1970).<ref name="Biografie in Handoca"/>
 
-->
753

уредувања