Мирча Елијаде: Разлика помеѓу преработките

Додадени 10 бајти ,  пред 6 години
Со првите навестувања дека во Романија ќе се воспостави [[Комунистичка Романија|комунистички режим]], Елијаде решил да не се врати во земјата. Во септември 1945 година, тој заминал во [[Франција ]] со својата посвоена ќерка Giza.<ref name="Biografie in Handoca"/><ref name="pcommare"/> Таму воспоставил контакт со Димезил кој му помогнал да се вработи на академија.<ref name="vilasanjpaseo"/> На препорака на Димезил, предавал на ''[[Практична школа за виши науки]]'' во [[Париз]].<ref name="Şora, Handoca"/> Во тоа време знаел да работи и по 15 часа на ден.<ref name="ribas"/> Елијаде се преженил со Романката Кристинел Котеску.<ref name="vilasanjpaseo"/><ref name="msrsotia">Mihai Sorin Rădulescu, [http://www.zf.ro/articol_87328/cottestii__familia_sotiei_lui_mircea_eliade.html "Cotteştii: familia soţiei lui Mircea Eliade" ("The Cottescus: the Family of Mircea Eliade's Wife")], in ''[[Ziarul Financiar]]'', June 30, 2006; retrieved January 22, 2008 {{ro icon}}</ref> Втората жена била потомок на [[бојар|бојари]], бил снаа на познатиот диригент [[Јонел Перлеа]].<ref name="msrsotia"/>
 
Со [[Емил Сиоран]] и други Романци во прогонство, Елијаде се поврзал со поранешниот ддипломатдипломат [[Александру Бузујочеану]], кој му помогнал да го објави јавно својот [[антикомуниз|антикомунистичкиот]] став пред [[Западна Европа]].<ref name="guleaobsc">Dan Gulea, [http://www.observatorcultural.ro/informatiiarticol.phtml?xid=12070 "O perspectivă sintetică" ("A Syncretic Perspective")], in ''[[Observator Cultural]]'', Nr. 242, October 2004; retrieved October 4, 2007 {{ro icon}}</ref> Кратко време учествувал и во објавувањето на списанието на романски јазик ''Лучеафарул'' ("Утринска ѕвезда"),<ref name="guleaobsc"/> и повторно бил во контакт со [[Михаил Шора]], кој имал стипендија за студии фо Франција, и со жената на Шора [[Маријана Шора|Маријана]]. <ref name="Şora, Handoca"/> Во 1947 година, имал финансиски тешкотии и [[Ананда Кумарасвами]] му нашол работа како наставник по [[француски јазик]] во [[Соединетите Американски Држави]] во училиште во [[Аризона]]; договорот за работа завршил кога Кумарасвами починал во септември.<ref name="McGuire, p.150"/>
<!-- ++
-->
753

уредувања