Мирча Елијаде: Разлика помеѓу преработките

Додадени 586 бајти ,  пред 6 години
Нема опис на уредувањето
 
=== Прво прогонство ===
Со првите навестувања дека во Романија ќе се воспостави [[Комунистичка Романија|комунистички режим]], Елијаде решил да не се врати во земјата. Во септември 1945 година, тој заминал во [[Франција ]] сосвојатасо својата посвоена ќерка Giza.<ref name="Biografie in Handoca"/><ref name="pcommare"/> Таму воспоставил контакт со Димезил кој му помогнал да се вработи на академија.<ref name="vilasanjpaseo"/> На препорака на Димезил, предавал на ''[[Практична школа за виши науки]]'' во [[Париз]].<ref name="Şora, Handoca"/> Во тоа време знаел да работи и по 15 часа на ден.<ref name="ribas"/> Елијаде се преженил со Романката Кристинел Котеску.<ref name="vilasanjpaseo"/><ref name="msrsotia">Mihai Sorin Rădulescu, [http://www.zf.ro/articol_87328/cottestii__familia_sotiei_lui_mircea_eliade.html "Cotteştii: familia soţiei lui Mircea Eliade" ("The Cottescus: the Family of Mircea Eliade's Wife")], in ''[[Ziarul Financiar]]'', June 30, 2006; retrieved January 22, 2008 {{ro icon}}</ref> HisВтората secondжена wife,била theпотомок descendant ofна [[boyarбојар|бојари]]s, wasбил theснаа sister-in-law ofна prestigiousпознатиот conductorдиригент [[IonelЈонел PerleaПерлеа]].<ref name="msrsotia"/>
 
Со [[Емил Сиоран]] и други Романци во прогонство, Елијаде се поврзал со поранешниот ддипломат [[Александру Бузујочеану]], кој му помогнал да го објави јавно [[антикомуниз|антикомунистичкиот]] став пред [[Западна Европа]].<ref name="guleaobsc">Dan Gulea, [http://www.observatorcultural.ro/informatiiarticol.phtml?xid=12070 "O perspectivă sintetică" ("A Syncretic Perspective")], in ''[[Observator Cultural]]'', Nr. 242, October 2004; retrieved October 4, 2007 {{ro icon}}</ref> Кратко време учествувал и во објавувањето на списанието на романски јазик ''Лучеафарул'' ("Утринска ѕвезда"),<ref name="guleaobsc"/> и повторно бил во контакт со [[Михаил Шора]], кој имал стипендија за студии фо Франција, и со жената на Шора [[Маријана Шора|Маријана]]. <ref name="Şora, Handoca"/> Во 1947 година, имал финансиски тешкотии и [[Ананда Кумарасвами]] му нашол работа како наставник по [[француски јазик]] во [[Соединетите Американски Држави]] во училиште во [[Аризона]]; договорот за работа завршил кога Кумарасвами починал во септември.<ref name="McGuire, p.150"/>
<!-- ++
Together with [[Emil Cioran]] and other Romanian expatriates, Eliade rallied with the former diplomat [[Alexandru Busuioceanu]], helping him publicize [[Anti-communism|anti-communist]] opinion to the [[Western Europe]]an public.<ref name="guleaobsc">Dan Gulea, [http://www.observatorcultural.ro/informatiiarticol.phtml?xid=12070 "O perspectivă sintetică" ("A Syncretic Perspective")], in ''[[Observator Cultural]]'', Nr. 242, October 2004; retrieved October 4, 2007 {{ro icon}}</ref> He was also briefly involved in publishing a Romanian-language magazine, titled ''Luceafărul'' ("The Morning Star"),<ref name="guleaobsc"/> and was again in contact with [[Mihail Șora]], who had been granted a [[scholarship]] to study in France, and by Șora's wife [[Mariana Şora|Mariana]].<ref name="Şora, Handoca"/> In 1947, he was facing material constraints, and [[Ananda Coomaraswamy]] found him a job as a [[French language|French-language]] teacher in the [[United States]], at a school in [[Arizona]]; the arrangement ended upon Coomaraswamy's death in September.<ref name="McGuire, p.150"/>
 
-->
 
753

уредувања