Мирча Елијаде: Разлика помеѓу преработките

Нема опис на уредувањето
Елијаде бил три седмици во ќелија во штабот на ''[[Сигуранта Статулуи]]'', во обид да потпише "изјава за раздружување" од Железна гарда, но тој одбил.<ref name="Ornea, p.209">Ornea, p.209</ref> Во август бил префрлен во привремениот камп во [[Миеркуреа-Чиук]]. Кога во октомври 1938 година почнал да кашла крв, бил одведен во клиниката [[Мороени]].<ref name="Ornea, p.209"/> Бил пуштен на 12 ноември, и времето го минувал пишувајќи ја драмата ''Ифигенија''.<ref name="aoamniotica"/> Во април 1940 година, со помош на [[Александру Розети]], станал културно аташе во [[Британското кралство]], местото било укинато кога романско-британските односи биле прекинати.<ref name="Ornea, p.209"/>
 
Откако заминал од ондонЛондон, бил преместен како [[секретар за печат]] (подонаподоцна културно аташе) во романската амбасада во [[Португалија]],<ref name="pcommare"/><ref>''Biografie'', in Handoca; Nastasă, p.442</ref><ref name="cavrcitim">[[Cătălin Avramescu]], [http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=135&cmd=articol&id=3508 "Citim una, înţelegem alta" ("We Read One Thing and Understand Another")], in ''[[Dilema Veche]]'', Vol. III, August 2006; retrieved January 28, 2008 {{ro icon}}</ref><ref name="mlimpost">[[Michael Löwy]], [http://assr.revues.org/document3128.html Review of Daniel Dubuisson, ''Impostures et pseudo-science. L'œuvre de Mircea Eliade''], in [http://assr.revues.org/ ''Archives de Science Sociale et Religion''], 132 (2005) {{fr icon}}; retrieved January 22, 2008</ref> каде што бил како дипломат на [[државната Железна гарда]] и од режимот на [[Јон Антонеску]]. Неговата канцеларија ширела пропаганда во корист на румунската држава.<ref name="pcommare"/> Во февруари 1941 година, неколку седмици по крвавата [[Бунт на гардата и погром во Букурешт|бунтот на гардата]] сузбиена од Антонеску, во [[Национаниот театар во Букурешт]] била поставена ''Ифигенија'' — пиесата наскоро поттикнала сомнежи дека е инспириана од идеологијата на Железната гарда и дека нејзиното поставување на програма е обид на гардата за субверзија.<ref name="aoamniotica"/>
 
Во 1942 година, Елијаде пишува книга во која ја фали ''[[Нова држава(Португалија)|новата држава]]'', воспоставена во Португалија од [[Антонио де Оливеира Салазар]],<ref name="mlimpost"/><ref name="mesalaz">Eliade, ''Salazar'', in "Eliade despre Salazar" ("Eliade on Salazar"), ''[[Evenimentul Zilei]]'', October 13, 2002</ref><ref>Ellwood, p.90</ref> изјаснувајќи се дека "Салазаровата држава, христијнството и [[Тоталитаризам|тоталитаризмот]] се засноваат на љубов".<ref name="mesalaz"/> На 7 јули истата година, бил примен лично од Салазар, кој пак го задолжил Елијаде да го предупреди Антонеску да ја повлече [[романската армија]] од [[Источен фронт(Втора светска војна)|Источниот фронт]] ("[Да сум на негово место], не би бил алчен за [[Русија]]").<ref name="in Handoca">Eliade, in Handoca</ref> Елијаде тврдел дека, поради контактот со лидерот на таа неутрална земја, бил под надзор на [[Гестапо]], но дека успеал Салазаровиот совет да му го пренесе на [[Михаи Антонеску]], романскиот [[Список на романски министри за надворешни работи|министер за надворешни работи]].<ref name="rossfriesian"/><ref name="in Handoca"/>
753

уредувања