Мусака: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
добавена рецепта
с Отстрането уредувањето на 194.190.113.40 (разговор), вратено на последната верзија на Addbot
Ред 5:
 
[[Категорија:Македонска кујна]]
Мусака (от арабски musaqqaʿa са прозводните: гр. μουσακάς; рум. musaca; тур. musakka; южнославянски мусака/​musaka; арменски Մուսակա) е името на няколко различни традиционни ястия на Балканите и в Близкия Изток, доста различни от българското понятие за мусака. Думата „мусака“ идва от арабското „musaqqaʿa“ — изстуден,[1] идва в България през гръцки и турски език, а по света се разпространява предимно от гръцки.
 
В България мусаката обикновено се прави от мляно месо, картофи, лук, домати и подправки, които се задушават заедно, след което се пекат във фурна, като накрая се заливат със заливка на основа яйце, кисело мляко и брашно и се допичат със заливката. Яде се често с кисело мляко.
 
Най-известен по целия свят е гръцкият вариант, без картофи. Гръцката мусака се прави с патладжани и се нарежда на пластове — запържени филийки патладжани, сос от домати, и мляно месо (говеждо или овнешко). Залива се със сос бешамел и се наръсва с кашкавал (за предпочитане пармезан, грюйер или кефалотири) и галета, след което се пече. В някои варианти, например в Македония, най-отдолу се нарежда пласт изпържени нарязани на филийки картофи. Турската мусака също не е на пластове. Тя се прави от задушени и запържени патладжани, зелени чушки, лук и мляно месо. Яде се с джаджик (турски таратор) и пилаф. Има варианти и с тиквички, моркови и картофи. Арабите наричат мусака готвена салата, направена главно от домати и патладжани, подобна на италианската капоната, която обикновено се сервира студена за мезе. Югославските и румънският варианти на мусаката също са със картофи вместо патладжани. Въпреки арабското си име мусаката е известна по света като гръцко ястие.
 
В стандартната трипластова гръцка рецепта най-долният пласт е от филийки патладжан, запържени в зехтин, средният пласт е от мляно овнешко месо, предварително сготвено с пюрирани домати и подправки като червен пипер и най-горният пласт е сос бешамел. Пластовете се нареждат в намазана тавичка и се пекат, докато бешамелът придобие златист цвят. Това е достатъчно, защото патладжаните и месото са почти сготвени предварително.
 
Има много варианти на основната рецепта, понякога без сос, понякога с други зеленчуци. Може да се използват тиквички, картофи и/или гъби. Има и постна версия на мусаката без сос бешамел и без месо — само зеленчуци, като вместо мляно месо се използва смлян патладжан, доматен сос и галета.
традиционна рецепта на българска мусака много распространена в БЮРМ:
http://www.lesnovkusno.com/musaka.html
 
 
 
 
http://www.lesnovkusno.com/musaka.html
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Мусака