Мирча Елијаде: Разлика помеѓу преработките

Додадени 9 бајти ,  пред 6 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ставот што го зазел Елијаде довел до негово апсење, на 14 јули 1938 година, по забраната на Железна гарда од страна на [[Крал на Романија|кралот]] [[Карол II од Романија|Карол II]]. Кога бил уапсен, ја прекинал својата колумна "Провинцијата и легионерската идеологија" (''Provincia și legionarismul'') во ''[[Времеа]]'', затоа што [[Список на премиери на Романија|премиерот]] [[Арманд Калинеску]] го сметал како автор на [[пропаганда|пропагандата]] на Железна гарда.<ref>Ornea, p.208–209</ref>
 
Елијаде бил три седмици во ќелија во штабот на ''[[Сигуранта Статулуи]]'', во обид да потпише "изјава за раздружување" од Железна гарда, но тој одбил.<ref name="Ornea, p.209">Ornea, p.209</ref> Во август бил префрлен во привремениот камп во [[Миеркуреа-Чиук]]. Кога во октомври 1938 година почнал да кашла крв, бил одведен во клиниката [[Мороени]].<ref name="Ornea, p.209"/> Бил пуштен на 12 ноември, и времето го минувал пишувајќи ја драмата ''Ифигенија''.<ref name="aoamniotica"/> Во април 1940 година, со помош на [[Александру Розети]], станал културно аташе во [[Британското кралство]], местото било укинато кога романско-британските односи прекиналебиле прекинати.<ref name="Ornea, p.209"/>
<!-- ++
After leaving London he was assigned the office of Counsel and [[Press secretary|Press Officer]] (later Cultural Attaché) to the Romanian Embassy in [[Portugal]],<ref name="pcommare"/><ref>''Biografie'', in Handoca; Nastasă, p.442</ref><ref name="cavrcitim">[[Cătălin Avramescu]], [http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=135&cmd=articol&id=3508 "Citim una, înţelegem alta" ("We Read One Thing and Understand Another")], in ''[[Dilema Veche]]'', Vol. III, August 2006; retrieved January 28, 2008 {{ro icon}}</ref><ref name="mlimpost">[[Michael Löwy]], [http://assr.revues.org/document3128.html Review of Daniel Dubuisson, ''Impostures et pseudo-science. L'œuvre de Mircea Eliade''], in [http://assr.revues.org/ ''Archives de Science Sociale et Religion''], 132 (2005) {{fr icon}}; retrieved January 22, 2008</ref> where he was kept on as diplomat by the [[National Legionary State]] (the Iron Guard government) and, ultimately, by [[Ion Antonescu]]'s regime. His office involved disseminating propaganda in favor of the Romanian state.<ref name="pcommare"/> In February 1941, weeks after the bloody [[Legionnaires' rebellion and Bucharest pogrom|Legionary Rebellion]] was crushed by Antonescu, ''Iphigenia'' was staged by the [[National Theater Bucharest]]—the play soon raised doubts that it owed inspiration to the Iron Guard's ideology, and even that its inclusion in the program was a Legionary attempt at subversion.<ref name="aoamniotica"/>
753

уредувања