Мирча Елијаде: Разлика помеѓу преработките

Одземени 42 бајти ,  пред 6 години
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Ставот што го зазел Елијаде довел до негово апсење, на 14 јули 1938 година, по забраната на Железна гарда од страна на [[Крал на Романија|кралот]] [[Карол II од Романија|Карол II]]. Кога бил уапсен, ја прекинал својата колумна "Провинцијата и легионерската идеологија" (''Provincia și legionarismul'') во ''[[Времеа]]'', затоа што [[Список на премиери на Романија|премиерот]] [[Арманд Калинеску]] го сметал како автор на [[пропаганда|пропагандата]] на Железна гарда.<ref>Ornea, p.208–209</ref>
 
Елијаде бил три седмици во ќелија во штабот на ''[[Сигуранта Статулуи]]'', во обид да потпише "изјава за раздружување" од Железна гарда, но тој одбил.<ref name="Ornea, p.209">Ornea, p.209</ref> Во август бил префрлен во привремениот камп August he was transferred to a makeshift camp atво [[Миеркуреа-Чиук]]. Кога во октомври 1938 година почнал да кашла крв, бил одведен во клиниката [[Мороени]].<ref name="Ornea, p.209"/> Бил пуштен на 12 ноември, и времето го минувал пишувајќи ја драмата ''ИфигенијИфигенија''.<ref name="aoamniotica"/> Во април 1940 година, со помош на [[Александру Розети]], станал културно аташе во [[Британското кралство]], местото било укинато кога романско-британските односи прекинале.<ref name="Ornea, p.209"/>
<!-- ++
After leaving London he was assigned the office of Counsel and [[Press secretary|Press Officer]] (later Cultural Attaché) to the Romanian Embassy in [[Portugal]],<ref name="pcommare"/><ref>''Biografie'', in Handoca; Nastasă, p.442</ref><ref name="cavrcitim">[[Cătălin Avramescu]], [http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=135&cmd=articol&id=3508 "Citim una, înţelegem alta" ("We Read One Thing and Understand Another")], in ''[[Dilema Veche]]'', Vol. III, August 2006; retrieved January 28, 2008 {{ro icon}}</ref><ref name="mlimpost">[[Michael Löwy]], [http://assr.revues.org/document3128.html Review of Daniel Dubuisson, ''Impostures et pseudo-science. L'œuvre de Mircea Eliade''], in [http://assr.revues.org/ ''Archives de Science Sociale et Religion''], 132 (2005) {{fr icon}}; retrieved January 22, 2008</ref> where he was kept on as diplomat by the [[National Legionary State]] (the Iron Guard government) and, ultimately, by [[Ion Antonescu]]'s regime. His office involved disseminating propaganda in favor of the Romanian state.<ref name="pcommare"/> In February 1941, weeks after the bloody [[Legionnaires' rebellion and Bucharest pogrom|Legionary Rebellion]] was crushed by Antonescu, ''Iphigenia'' was staged by the [[National Theater Bucharest]]—the play soon raised doubts that it owed inspiration to the Iron Guard's ideology, and even that its inclusion in the program was a Legionary attempt at subversion.<ref name="aoamniotica"/>
753

уредувања