Мирча Елијаде: Разлика помеѓу преработките

Додадени 152 бајти ,  пред 6 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
Елијаде бил особено незадоволен поради невработеноста меѓу интелектуалците чија служба во државните институции станала неизвесна поради [[големата депресија]].<ref>Eliade, 1933, in Ornea, pp. 178, 186.</ref>
<!-- ++
Во 1936 година, Елијаде бил во фокусот на една кампања на крајната десница затоа што пишувал "[[порнографија]]" во ''[[Domnișoara Christina]]'' and ''Isabel și apele diavolului''; слични обвинувања имало и кон други личности од светот на културата, како, на пример, [[Тудор Агрези]] и [[Гео Богза]].<ref>Ornea, pp. 445–55.</ref> Работата на Елијаде била различно оценувана, и во таа 1936 година, Елијаде добил награда од [[Друштвото на писателите на Романија]], во кое бил член од 1934 година.<ref>Nastasă, pp. 525–26.</ref> Летотот во 1937 година, поради официјалната одлука која била резултат на обвинувањата, и покрај студентските протести, бил сменет through an official decision which came as a result of the accusations, and despite student protests, he was stripped of his position at the University.<ref>Nastasă, p. 86; Ornea, pp. 452–53; Şora, in Handoca</ref>
 
Во 1936 година, Елијаде бил во фокусот на една кампања на крајната десница затоа што пишувал "[[порнографија]]" во ''[[DomnișoaraГоспоѓица ChristinaКристина]]'' andи ''IsabelИзабела șiи apeleѓаволските diavoluluiводи''; слични обвинувања имало и кон други личности од светот на културата, како, на пример, [[Тудор Агрези]] и [[Гео Богза]].<ref>Ornea, pp. 445–55.</ref> Работата на Елијаде била различно оценувана, изашто во таа иста 1936 година, Елијаде добил награда од [[Друштвото на писателите на Романија]], во кое бил членчленувал од 1934 година.<ref>Nastasă, pp. 525–26.</ref> Летотот во 1937 година, поради официјалната одлука која била резултат на обвинувањата, и покрај студентските протести, билго сменетзагубил throughсвоето anместо official decision which came as a result of the accusations, and despite student protests, he was stripped of his position at theна Universityуниверзитетот.<ref>Nastasă, p. 86; Ornea, pp. 452–53; Şora, in Handoca</ref>
Eliade decided to sue the [[Minister of Education, Research and Youth (Romania)|Ministry of Education]], asking for a symbolic compensation of 1 [[Romanian leu|leu]].<ref name= "Ornea, p.453">Ornea, p. 453.</ref> He won the trial, and regained his position as Nae Ionescu's assistant.<ref name="Ornea, p.453" />
 
Елијаде решил да го тужи [[Министерот за образование, истражување и млади(Ромаина)|Министерството за образование]], барајќи симболичен надомест од 1 [[романски леј|леј]].<ref name= "Ornea, p.453">Ornea, p. 453.</ref> Го добил процесота, а со тоа и работното место асистент на Нае Јонеску. <ref name="Ornea, p.453" />
<!-- ++
Nevertheless, by 1937, he gave his intellectual support to the Iron Guard, in which he saw "a [[Christianity|Christian]] revolution aimed at creating a new Romania",<ref name="Eliade, 1937, in Ornea, p.203">Eliade, 1937, in Ornea, p. 203</ref> and a group able "to reconcile Romania with God".<ref name = "Eliade, 1937, in Ornea, p.203" /> His articles of the time, published in Iron Guard papers such as ''Sfarmă Piatră'' and ''[[Buna Vestire]]'', contain ample praises of the movement's leaders ([[Corneliu Zelea Codreanu]], [[Ion Moţa]], [[Vasile Marin]], and [[Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul]]).<ref>Ornea, p.202–206</ref><ref name="oscaderea">[[Ovidiu Şimonca]], [http://www.observatorcultural.ro/informatiiarticol.phtml?xid=14834 "Mircea Eliade şi 'căderea în lume'" ("Mircea Eliade and 'the Descent into the World'")], review of Florin Ţurcanu, ''Mircea Eliade. Le prisonnier de l'histoire'' ("Mircea Eliade. The Prisoner of History"), in ''[[Observator Cultural]]'', Nr. 305, January–February 2006; retrieved July 16, 2007 {{ro icon}}</ref> The transition he went through was similar to that of his fellow generation members and close collaborators—among the notable exceptions to this rule were [[Petru Comarnescu]], sociologist [[Henri H. Stahl]] and future dramatist [[Eugène Ionesco]], as well as Sebastian.<ref>Ornea, p.180</ref>
 
753

уредувања