Мирча Елијаде: Разлика помеѓу преработките

Додадени 606 бајти ,  пред 6 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Написите на Елијаде пред и по неговото прифаќање на принципите на [[Железна гарда]] (или како што во тоа време била позната како ''Легионерско движење''), почнуваат со прочуениот ''Духовен итинерер'' (изложен во ''Кувантул'' во 1927 година), се собрани околу неколку политички идеали на крајната десница.
 
Тие го изразуваат отфрлањето на [[Либерализмот и радикализмот во Романија|либерализмот]] и ги [[Модернизација|модернизираат]] целите на [[Влашката револувија 1848]] (сфатени како "апстрактно извинување на човештвото"<ref>Eliade, 1933, in Ornea, p. 32.</ref> и како "мајмунска имитација на [Западна] Европа"),<ref>Eliade, 1936, in Ornea, p. 32.</ref> како и на самата [[демократија]] (обвинувајќи ја за тоа дека "успева да ги скрши сите обиди за национален препород",<ref name = "Eliade, 1937, in Ornea, p.53">Eliade, 1937, in Ornea, p. 53</ref> и подоцна ја фали [[Италијански фашизам|фашистичка Италија]] на [[Бенито Мусолини]] врз основа на тоа што, според Елијаде, "[во Италија,] тој што мисли само на себе за кратко време напредува до највисоката служба").<ref name="Eliade, 1937, in Ornea, p.53"/> Ја оправдува [[Етнички национализам|етнички националистичката]] држава насочена кон православната црква,<ref>Eliade, 1927, in Ornea, p. 147</ref> на која го спротивставува [[Секулааризам|секуларниот]] национализам на [[Константин Радилеску-Мотру]];<ref>Eliade, 1935, in Ornea, p. 128.</ref> повикувајќи се на идеалот "RomanianismРоманианисм", на кој Елијаде во 1934 година гледа како "ни фашизам, ни [[шовинизам]]".<ref>Eliade, 1934, in Ornea, p. 136</ref>
<!-- ++
Eliade was especially dissatisfied with the incidence of unemployment among intellectuals, whose careers in state-financed institutions had been rendered uncertain by the [[Great Depression]].<ref>Eliade, 1933, in Ornea, pp. 178, 186.</ref>
 
Елијаде бил особено незадоволен поради невработеноста меѓу интелектуалците чија служба во државните институции станала неизвесна поради [[големата депресија]].<ref>Eliade, 1933, in Ornea, pp. 178, 186.</ref>
In 1936, Eliade was the focus of a campaign in the far right press, being targeted for having authored "[[pornography]]" in his ''[[Domnișoara Christina]]'' and ''Isabel și apele diavolului''; similar accusations were aimed at other cultural figures, including [[Tudor Arghezi]] and [[Geo Bogza]].<ref>Ornea, pp. 445–55.</ref> Assessments of Eliade's work were in sharp contrast to one another: also in 1936, Eliade accepted an award from the [[Romanian Writers' Society]], of which he had been a member since 1934.<ref>Nastasă, pp. 525–26.</ref> In summer 1937, through an official decision which came as a result of the accusations, and despite student protests, he was stripped of his position at the University.<ref>Nastasă, p. 86; Ornea, pp. 452–53; Şora, in Handoca</ref>
<!-- ++
Во 1936 година, Елијаде бил во фокусот на една кампања на крајната десница затоа што пишувал "[[порнографија]]" во ''[[Domnișoara Christina]]'' and ''Isabel și apele diavolului''; слични обвинувања имало и кон други личности од светот на културата, како, на пример, [[Тудор Агрези]] и [[Гео Богза]].<ref>Ornea, pp. 445–55.</ref> Работата на Елијаде била различно оценувана, и во таа 1936 година, Елијаде добил награда од [[Друштвото на писателите на Романија]], во кое бил член од 1934 година.<ref>Nastasă, pp. 525–26.</ref> Летотот во 1937 година, поради официјалната одлука која била резултат на обвинувањата, и покрај студентските протести, бил сменет through an official decision which came as a result of the accusations, and despite student protests, he was stripped of his position at the University.<ref>Nastasă, p. 86; Ornea, pp. 452–53; Şora, in Handoca</ref>
 
Eliade decided to sue the [[Minister of Education, Research and Youth (Romania)|Ministry of Education]], asking for a symbolic compensation of 1 [[Romanian leu|leu]].<ref name= "Ornea, p.453">Ornea, p. 453.</ref> He won the trial, and regained his position as Nae Ionescu's assistant.<ref name="Ornea, p.453" />
753

уредувања