Мирча Елијаде: Разлика помеѓу преработките

Одземени 4.128 бајти ,  пред 7 години
[непроверена преработка][непроверена преработка]
<ref>[[Paul Cernat]], [http://www.observatorcultural.ro/informatiiarticol.phtml?xid=14626 "Recuperarea lui Ionathan X. Uranus" ("The Recuperation of Ionathan X. Uranus")], in ''[[Observator Cultural]]'', Nr. 299, December 2005; retrieved November 22, 2007 {{ro icon}}</ref> Меѓу интелектуалците кои присуствувале на неговите предавања биле и [[Михаил Шора]] (кого го сметал за омилен студент), [[Еуген Скилеру]] и [[Мирон Константинеску]] — подоцна познат како филозоф, уметнички критичар, социолог и политичка фигура на романскиот [[комунистички режим]].<ref name="Şora, Handoca"/>
 
Елијаде подоцна ќе рече дека самиот како соработник на ''Кувантул'' го објавувал Зилбер за да даде [[Марксизам|марксистичко]] видување зана прашањата за кои се расправало во списанието.<ref name="tanasezilber2"/> Нивниот однос се влошил во 1935 година, кога последниот јавно го обвинил Елијаде дека ѝ служи како агент на тајната полиција ''[[Сигуранта Статулуи]]'' (Себастијан на таа изјава одговорил со обвинување дека самиот Зилбер е таен, но подоцна го повлекол обвинувањето).<ref name="tanasezilber2"/>
<!-- ++
++
Мирча Елијаде (Март 13 1907 - Април 22, 1986) е романски филозоф, културолог и писател, најмногу прочуен преку истражувањата кои ги направил во полето на историјата на религиите и индиската култура.
 
Роден на 9ти март, 1907 година во Букурешт во воено семејсво, М. Елијаде го стекнува своето образование во престижната букурешка гимназија “Спиру Харет”. На 11 – годишна возраст започнува да ги пишува своите први раскази, а на 14 ја публикува својата прва статија. Пред 1928 година, тој го завршува Филозофско-филолошкиот факултет во Букурешкиот универзитет и заминува во Индија, кадешто останува до 1932 година. Во Индија тој ги изучува и практикува јогата, ги следел индиските култови и нивниот фолклор. Неговата докторска дезертација ја поставува на темата : “Споредбена историја на јогиските техники”, а потоа предава на Букурешкиот универзитет. Пред да започне Првата светска војна испратен е како културно аташе во Лондон и Лисабон. Во екот на нацистичка Германија, пред 1945 година, Елијаде емигрира во Париз, започнувајќи да предава на Сорбона. Периодот од 1950 – 1957 година за него е “скитнички”, држи предавања во повеќе градови низ Европа – Рим, Стразбур, Минхен, Франфурт на Мајна, Марбург, Цирих, а од 1957 до крајот на животот предава и работи на катедрата во Чикашкиот универзитет – историја на религии. Неговите интереси се шитоко насочени кон – древноиндиската филозофија, магија и окултизмот, закономерностите на митологичните системи на Исток и Запад, митологичното мислење во различни историски епохи, шаманизам, верувањата и обредите на народите од Индонезија и Австралија, религиозниот симболизам и мистиката. Негов ученик е Ион Кулиано.
Мирча Елијаде пишува на француски и романски, читателскиот интересн за неговите книги е огромен, а многубројните трудови му се преведени сите светски јазици, самиот тој зборувал 5 јазици: Романски, Француски, Германски, Италијански и Англиски, а можел да чита 3: Хебрејски, Персиски и Санскрит. Избран е за член на Романската Академија. Неговото творештво содржи 1300 дена (книги, студии, статии).
[[Категорија:Романци]]
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.kuckamen.com/2011/08/28/%D0%BC%D0%B8%D1%80%D1%87%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8/ Мирча Елијаде: Митот во културата на аналгетиците] - есеј
 
-->
753

уредувања