Разлика помеѓу преработките на „Генетски изменет организам“

с
нема опис на уредувањето
с
[[Податотека:Zebrafisch.jpg|мини|Природен изглед на риба без генетско инженерство]]
[[Податотека:ChimericMouseWithPups.jpg|мини|Лабараториски глувци со изменети гени]]
'''Генетски модифициранитеизменет организмиорганизам''' (ГМО'''ГИО''') или '''генетски семодифициран организмиорганизам''' ('''ГМО''') — [[организам]] чиј генетски материјал е изменет со помош на користење на техника на [[генетско инженерство]].<ref>{{Cite journal |author=Johnston SA, Tang DC |title=Gene gun transfection of animal cells and genetic immunization |series=43 |journal=Methods in Cell Biology |volume=Pt A |issue= |pages=353–365 |year=1994 |pmid=7823871 |oclc=31189762}}</ref><ref>{{Cite journal |author=Lee LY, Gelvin SB |title=T-DNA binary vectors and systems |journal=Plant Physiol. |volume=146 |issue=2 |pages=325–332 |year=2008 |month=February |pmid=18250230 |pmc=2245830 |doi=10.1104/pp.107.113001 |oclc=1642351}}</ref><ref>{{Cite journal |author=Park F |title=Lentiviral vectors: are they the future of animal transgenesis? |journal=Physiol. Genomics |volume=31 |issue=2 |pages=159–173 |year=2007 |month=October |pmid=17684037 |doi=10.1152/physiolgenomics.00069.2007 |url=http://physiolgenomics.physiology.org/cgi/content/full/31/2/159 |oclc=37367250}}</ref> Организми кои биле генетски модифицираниизменети вклучуваат микро-организми како што се [[бактерии]], [[квасци]], [[инсекти]], [[растенија]], [[риби]] и [[цицачи]]. Генетски модифициранитеизменетите организми се извор на [[генетски модифициранатаизменета храна|генетски изменетата храна]].
 
== Производство ==
[[Херберт Бојер]] ја основал првата фирма, која ја користела технологија на рекомбинирана [[ДНК]] под името „Genetech“ и во 1978 година го приозвеле видот „Escherichia coli“ која го произведувала човечкиот протеин [[инсулин]]. Ова многу им помогнало на заболените од [[дијабетес]].
 
=== Комерцијален развој на генетските модификацииизмени ===
* 1983 година - одгледување генетски модифициранизменетет тутун кој е отпорен на антибиотик;
* 1985 година - први генетски модифицираниизменети растенија отпорни на инсекти, вируси и бактерии одгледување „ex vitro“;
* 1990 година - прв успешен „ex vitro“ (генетски модифициранизменет памук);
* 1994 година - Flavr - Savr домати прва генетски модифициранаизменета храна одобрена од страна на ФДА;
* 1995 година - комерцијализирани растенија отпорни на хербициди и инсекти;
* 1997 година - генетски модифициранаизменета пченка одобрена од страна на [[Европската Унија]].
 
== Употреба ==
Според ISAAA, во 2010 година околу 15 милиони земјоделци одгледувале ГМО култура во 29 земји. 90% од нив се наоѓаат во посиромашните земји во развој како што се: [[Индија]], [[Кина]], [[Филипини]], [[Јужноафриканска Република]]. Глобалната комерцијална вредност на ГМО културата во 2008 година е проценета на 130 билиони американски долари. Во [[САД]] околу 81-86% е застапена [[пченка]]та, 88-90% од сите сои и 81-93% [[памук]] култури кај кои е користена ГМО технологијата.
 
И покрај тоа што постои широк научен консензус дека ГМО не носи поголем ризик од другите методи на генетскогенетска модификувањеизмена, користењето на ГМО предизвикува многу контроверзи во јавноста. Противниците тврдат дека не е пожелно да се менува биолошките процеси кои природно еволуирале во текот на еден долг период, а некои нагласуваат дека модерната наука не може во потполност да ги сфати потенцијалните негативни влијанија од овие промени.
 
Други во ова гледаат природен развој на човечка тенденција да создаде култура со непожелни карактеристики, а во последните години се појавуваат тврдења дека ГМО продуктите предизвикуваат [[Рак (болест)|рак]]<ref>[http://www.policymic.com/articles/15889/french-gmo-research-finds-monsanto-corn-causes-cancer-america-should-pay-attention_ French GMO Research Finds Monsanto Corn Causes Cancer: America Should Pay Attention] {{en}}</ref>, [[стерилитет]]<ref>[http://www.disclose.tv/news/Russian_Biologists_GMO_foods_cause_sterility_in_third_generation/86342 Russian Biologists: GMO foods cause sterility in third generation] {{en}}</ref> и цела низа други негативни последици на човечкиот организам. Овие тврдења не се научно докажани.