Разлика помеѓу преработките на „Македонски јазик“

нема опис на уредувањето
(грчки вандализам)
{{Инфокутија Јазик
|име=Македонски
|држави=[[Република Македонија|Македонија]], [[Грција]], [[Бугарија]], [[Србија]], [[Црна Гора]], [[Албанија]], [[Шведска]], [[Германија]], [[САД]], [[Канада]], [[Австралија]] и други земји
|регион=[[Балкан]]
|зборувачи=2 - 3 милиони
|сем3=[[Јужнословенски јазици|Јужнословенско]]
|сем4=Источнојужнословенско
|азбука=[[Македонска азбука|Македонска]] [[кирилицакараџица]]
|ранк=180 (мајчин)
|нација={{З-МКД}} [[Република Македонија]]<br>признат како малцински јазик во делови од:<br>{{АЛБ}}<ref>Hill, P. (1999) "Macedonians in Greece and Albania: A comparative study of recent developments". ''Nationalities Papers''. 27(1)</ref><br>{{СРБ}}<ref>Focus News (July 4, 2003) ''Kosovo Government Acquires Macedonian language and grammar books for Gorani Minority Schools''</ref>
|мапа=[[Слика:MapOfMacedonianSpeakers.png|center|315п]]<br/><center><small>Земји со значаен број на говорители на македонски.<br/>(Кликнете на сликата за да ја видите легендата)</center></small>
}}
'''Македонскиот јазик''' спаѓа во источната група на [[јужнословенски јазици]], исто така службен и насловен јазик на [[Република Македонија]]. Македонски се зборува и во [[Австралија]], [[Албанија]], [[Бугарија]], [[Грција]], [[Канада]], [[САД]], [[Србија]], [[Црна Гора]], [[Турција]] и во некои земји−членки на [[Европска Унија|Европската Унија]].
 
Вкупниот број на македонски говорници е околу 2,5 до 3 милиони луѓе. Македонскиот јазик е исто така службен во реонот на [[Корча]] во [[Албанија]] каде што живее бројно [[Македонци|македонско]] население.
 
Кога се зборува за [[Македонци|Македонците]] како етничка група и македонскиот јазик, треба да се има предвид дека јазикот (т.е. потекло или класификација на јазикот) не соодветствува секогаш со етничкото потекло на еден народ. Македонскиот јазик спаѓа во групата на [[словенски јазици|словенските јазици]], а потеклото на [[Македонци|Македонците]] како народ не е целосно словенско (в. [[Македонци#Антрополошки карактеристики|Антрополошки карактеристики]]).
Според респектираниот лингвистички извор [http://www.ethnologue.com/show_country.asp?name=BG Etnologue], македонски се зборува и во југоисточниот дел на [[Бугарија]], но нема податоци за бројот на луѓето. Сличен став имаат и [http://www.bbc.co.uk/languages/european_languages/languages/macedonian.shtml BBC], [http://www.britannica.com/eb/article-9049700?query=macedonian%20language&ct= Britannica] и [http://www.helsinki.fi/~tasalmin/europe_index.html#Bulgaria UNESCO].
 
Кога се зборува за [[Македонци|Македонците]] како етничка група и македонскиот јазик, треба да се има предвид дека јазикот (т.е. потекло или класификација на јазикот) не соодветствува секогаш со етничкото потекло на еден народ. Македонскиот јазик спаѓа во групата на [[словенски јазици|словенските јазици]], а потеклото на [[Македонци|Македонците]] како народ не е целосно словенско (в. [[Македонци#Антрополошки карактеристики|Антрополошки карактеристики]]).
 
==Кодификација==
Анонимен корисник