Разлика помеѓу преработките на „Студена војна“

Додадени 6 бајти ,  пред 4 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
=== Прогонот на Македонците од Егејска Македонија ===
 
Во 1947. Британската влада објавила дека поради финансиски тешкотии не може повеќе да го финансира Грчкиот монархиски воен режим во неговата [[Грчка граѓанска војна|граѓанска војна]] против комунистите. Наместо да го сметаат овој конфликт за внатрешно прашање на Грција, клучните луѓе во владата на САД го интерпретирале како Советско масло; напротив, Сталин, во договор со Черчил, воопшто не се мешал во конфликтот, а комунистите помошта ја добивале од Тито.<ref name="LaFeber 1991" /> Државниот секретар на САД Дин Ачесон го обвинил Советскиот Сојуз за заговор против Грчките ројалисти во обид да го прошири влијанието до Медитеранот[[Средоземје]]то (што бил долгорочен сон на Русија, види: [[Сан-Стефански договор]]. Така во март 1947. Труман објавил дека „политика на САД е да ги помагаат слободните народи кои се опираат на обиди за потчинување од вооружени малцинства или од надворешни притисоци“. Труман наменил (за тоа време огромни) 400 милиони долари за помош на ројалистите во Грција. За да го убеди републиканскиот Конгрес да гласа за оваа помош (Труман бил демократ), тој ја претставил ситуацијата во Грција како борба помеѓу слободниот народ и тоталитарните режими.<ref name = "LaFeber 1991" /> Ова бил еден од зачетоците на Студената војна.
 
Со оваа одлука на САД, Македонците во Грција, кои се бореле на страната на комунистите, се нашле во нерамноправна борба која завршила трагично за нив: стотици илјади биле протерани од фашизоидната ројалистичка војска, им било одречено државјанството и правото на имотот, и во следните децении Грција се обидела да избрише секаква трага од нивното постоење.<ref>[http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_Civil_War Граѓанската војна во Грција - Википедија на англиски]</ref><ref>Richard Clogg, ''A Concise History of Greece'', Cambridge University Press, 1992, p. 141.</ref><ref>[http://daccessdds.un.org/doc/RESOLUTION/GEN/NR0/051/07/IMG/NR005107.pdf Резолуции на ОН за враќање на бегалците]</ref>