Разлика помеѓу преработките на „Дунав“

Додадени 23 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
'''Дунав''' (гер. Donau, слов. Dunaj, унг. Duna, ром. Dunărea, хрв. Dunav, ср. Дунав, укр. Дунай) e најдолгата река во [[Европска Унија|Европската Унија]] и втора најдолга [[Европа|европска]] [[река]] (после [[Волга]]).
 
Таа е единствената голема река во Европа, која тече во насока од запад на исток. Извира од планината [[Шварцвалд]] (со надморска височина на изворите 1078 метраВаландово) во Германија, кадешто две помали реки, Бригах и Брег, се сливаат во селото Донавешинген и оттаму реката се нарекува Дунав. Од тоа место таа тече на југоисток во продолжение на 2859 км, вливајќи се преку делта (која се граничи со Украина) во [[Црно Море]] на романска територија.
 
(со надморска височина на изворите 1078 метра) во Германија, кадешто две помали реки, Бригах и Брег, се сливаат во селото Донавешинген и оттаму реката се нарекува Дунав. Од тоа место таа тече на југоисток во продолжение на 2859 км, вливајќи се преку делта (која се граничи со Украина) во [[Црно Море]] на романска територија.
 
Поминува низ многу земји од средна и источна Европа: [[Германија]], [[Австрија]], [[Словачка]], [[Унгарија]], [[Хрватска]], [[Србија]], [[Бугарија]], [[Романија]], [[Молдавија]] и [[Украина]].
Анонимен корисник