Разлика помеѓу преработките на „Нептун“

Додаден 1.681 бајт ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
{{Инфокутија Планета
{{Infobox planet
| name = Нептун
| symbol = [[File:Neptune symbol.svg|20px|Астрономскиот симбол на Нептун]]
| polar_radius = {{val|24341|30|u=км}}<ref name="Seidelmann Archinal A'hearn et al. 2007"/><ref group=lower-alpha name=1bar/> <br> 3,829 Земји
| mean_radius = {{val|24622|19|u=км}}<ref name="Seidelmann Archinal A'hearn et al. 2007"/><ref group=lower-alpha name=1bar/>
| surface_area = {{val|7.6183|e=9|u=km2}}<ref name="fact2">{{нмс|first=K.| last=Munsell|author2=Smith, H. |author3=Harvey, S.|url=http://solarsystem.nasa.gov/planets/profile.cfm?Object=Neptune&Display=Facts |title = Neptune: Facts & Figures |date =13 November 2007 |publisher = NASA|accessdate = 14 August 2007}}</ref><ref group=lower-alpha name=1bar/> <br> 14,98 Земји
| volume = {{val|6.254|e=13|u=km3}}<ref name="fact"/><ref group=lower-alpha name=1bar/> <br> 57,74 Земји
| mass = {{val|1.0243|e=26|u=kg}}<ref name="fact"/> <br> 17,147 Земји<br> 5.15{{e|-5}}&nbsp;Сонца
| albedo = 0,290 ([[Бондово албедо|бонд.]]) <br>
0,41 ([[геометриско албедо|геом.]])<ref name="fact"/>
| magnitude = 8,02 - 7,78<ref name="fact"/><ref name="ephemeris"/>{{нмс
|last=Espenak|first=Fred|date=20 July 2005
|url=http://eclipse.gsfc.nasa.gov/TYPE/TYPE.html
|title=Twelve Year Planetary Ephemeris: 1995–2006
|publisher=NASA|accessdate=1 March 2008}}</ref>
| angular_size = 2,2 – 2,4″<ref name="fact"/><ref name="ephemeris"/>
| temperatures = yes
[[метански клатаран|метански мраз]] (?) (CH<sub>4</sub>•5,75H<sub>2</sub>O)
}}
'''Нептун''' — осма и најоддалечена [[планета]] во [[Сончев систем|Сончевиот систем]]. Неа ја открил германскиот астроном [[Јохан Готфрид Гале]] во [[1846]] година. Освен овие податоци за Нептун не се знаело многу сè додека вселенската сонда „[[Војаџер 2]]“ не го посетила во [[1989]] година. Оваа светла сина топка речиси нема никакви површинси обележја. Во време кога ја фотографирал Војаџер„Војаџер 2“, серија бури познати под името Големата темна дамка (''која подоцна исчезнала'') можела да се види како брзо се движи во насока спротивна на ротацијата на планетата. Нептун има свои прстени како и другите гасовити џинови. Постојат четири скоро невидливи прстени составени од темни парчиња мраз. Таа е четвртата најголема планета по [[дијаметар]] и трета по [[маса]]; Нептун има 17 пати поголема маса од Земјата и е нешто помасивен од блискиот [[Уран]], кој има маса од 14 Земјини маси, но е нешто помал поради поголемата густина. Планетата е именувана по [[Нептун (митологија)|Нептун]], римскиот бог на морето. Неговиот [[астрономски симбол]] (♆, [[Уникод]] U+2646) е стилизирана верзија од Посејдоновиот Трозабец. Најмногу се разликува по тоа што има [[елипса|елиптична]] [[орбита]].
 
Сината боја на Нептун доаѓа од гасот [[метан]]. Метанот исто така влијае врз бојата на Уран. Нептун е најветровита планета во нашиот Сончев систем. Ветриштата кои дуваат со брзина од 2.200 km на час дуваат од [[исток]] кон [[запад]] на планетата.
== Поврзано ==
* [[Нептуниум]]
 
== Белешки ==
{{reflist|group=lower-alpha}}
 
== Наводи ==
{{reflist
| colwidth = 30em
| refs =
 
<ref name="Seidelmann Archinal A'hearn et al. 2007">
{{наведено списание| doi = 10.1007/s10569-007-9072-y| last1 = Seidelmann| first1 = P. Kenneth| last2 = Archinal| first2 = Brent A.| last3 = A'Hearn<!-- written A'hearn here, mostly A'Hearn elsewhere -->| first3 = Michael F.| display-authors = 3| last4 = Conrad| first4 = Albert R.| last5 = Consolmagno| first5 = Guy J.| last6 = Hestroffer| first6 = Daniel| last7 = Hilton| first7 = James L.| last8 = Krasinsky| first8 = Georgij A.| last9 = Neumann| first9 = Gregory A.| last10=Oberst | first10=Jürgen | last11=Stooke | first11=Philip J. | last12=Tedesco | first12=Edward F. | last13=Tholen | first13=David J. | last14=Thomas | first14=Peter C. | last15=Williams | first15=Iwan P. | year = 2007| title = Report of the IAU/IAG Working Group on cartographic coordinates and rotational elements: 2006| journal = Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy| volume = 98| issue = 3| pages = 155–180| pmid = | pmc = | bibcode = 2007CeMDA..98..155S| ref = {{sfnRef|Seidelmann Archinal A'hearn et al.|2007}}}}
</ref>
}}
 
== Надворешни врски ==