Разлика помеѓу преработките на „Охридска книжевна школа“

Неточен цитат, мора да се провери во страницата на делото "О писменах" и да се цитира коректно
с (КМ: Категорија:Македонска Православна Црква - Охридска Архиепископија → [[Категорија:Македонска православна црква - Охридска ар...)
(Неточен цитат, мора да се провери во страницата на делото "О писменах" и да се цитира коректно)
Меѓу непосредните ученици на свети Климент и на свети Наум е и [[Константин Презвитер]], подоцна [[епископ Преславски]]. Тој е познат по неговите творби [[Азбучна молитва]] и [[Проглас кон Светото Евангелие]]. Негови се и делата [[Поучно Евангелие]] и преводите на [[Четирите слова против аријанството]] од [[свети Атанасиј Велики]] и [[Катехизисот на св. Кирил Ерусалимски]] и многу други.
 
[[Црноризец Храбар]], чие вистинско име е непознато е исто така продолжувач на делото на [[свети Климент]] и на [[свети Наум]]. Негови дела се: [[О писменех]], кое е апологија на македонската писменост и тој овде ја брани [[македонската азбука]] и го заштитува македонското културно дело од страна на горделивите грчки асимилатори. Тој во ова дело напишал: „Македонските букви се посвети и се повеќе за почит, бидејќи се обработени од свет човек, а грчките ги создале Елините, кои биле пагани и незнабошци“. Овој цитат не е точен, никаде во "О писменех" на Црноризец Храбар не се зборува за "македонски букви" , "македонска писменост" или "македонска азбука", насекаде терминот е "словенски букви" и "словенски книги" '''/зборот, коj се користи е словѣньскъ/.'''
 
== Почетоци на Охридската книжевна школа ==
Анонимен корисник