Разлика помеѓу преработките на „Костинци“

Додадени 2.130 бајти ,  пред 4 години
 
== Географиja и местоположба ==
Костинци е село во северниот дел [[Прилепско Поле|Прилепското Поле]] и [[Општина Долнени|Општината Долнени]], од десната страна на патот [[Прилеп]] – [[Македонски Брод]]. Тоа е полско село сместено помеѓу Секирци, Црнилиште, Зрзе и Слепче. Расположено е на надморска височина од 618 до 620 метри со изразити рамничарски одлики. Од градот [[Прилеп]] е оддалечено 30 километри во северозападен правец. Крај Костинци тече Стровјанската речица, која често се излева и го поплавува околното земјиште. Водата за пиење се добивала од бунари, а во денешно време селото има водовод кој се снабдува со вода од хидросистемот Студенчица. Костинци е составено од маала кои се нарекуваат по поголемите родови. Маалата меѓусебно се незначително оддалечени поради што селото е од збиен тип. Атарот е мал и зазема простор од 4,5 км2 на кои обработливото земјиште зафаќа површина од 418 хектари, на пасиштата отпаѓаат 14 ха, а на шумите само 3 хектари. Според тоа Костинци има исклучително поледелска функција. Потезите и местностите во селскиот атар ги носат следните имиња: Градски Пат, Сливски Пат, Зрзески Пат, Долгаечки Пат, Црнилишки Пат, Капина, Мртвица, Возовир, Ѓерекарица, Арапица („црна земја“), Езериште, Затока, Тапан, Јасика, Дуњи, Шуклеица, Гарелица, Аџиина Корија (сега под ливади), Брегои, Илјадница.
Селото се наоѓа во [[Прилепско поле]], северозападно од градот [[Прилеп]]. Се наоѓа на надморска височина од 618 m.
 
== Историja ==