Разлика помеѓу преработките на „Уникс“

Додадени 57 бајти ,  пред 5 години
с
 
Слоеви на интеракција помеѓу хардверот и корисникот:
* [[Јадро]] (кернелинформатика)|Јадро]] - директна врска со хардверот
* Апликации (програми) и команди - интеракција со јадрото, а не директно со хардверот
* [[ИнтерпретерТолкувач (информатика)|Толкувач]] наза командинаредбии (Шел)интеракција помеѓумеѓу корисникот и неговите програми со Unixнаредбите на командитеУникс
* Систем на прозорци, на пр.Х(не мора да постои) - интеракција најчесто со Шел, но може и директно со програмите
* [[Корисник]]от - интеракција со Шеллушпата или комбинација од системот на прозорци и Шел околината на лушпата.
 
=== Надворешни информации и врски ===