Разлика помеѓу преработките на „Прв вселенски собор“

→‎Симбол на верата: анахронизам
(→‎Симбол на верата: анахронизам)
 
== Симбол на верата ==
[[Податотека:Nicaea icon.jpg|thumb|225px|Икона на која е прикажан Константин заедно со други епископи на Првиот Вселенски Собор (325 година), држејќи го Симболот на Верата на Вториот Вселенски Собор (381 година)]]
За еден дел од присутните, бил прифатлив било каков Симбол на верата кој би бил донесен со согласност на сите делегати, а кој би служел за обединување во востановување на цврстите темели на учењето на црквата. Сепак, била прифатена иницијативата на [[Свети Атанасиј Велики]] (во тоа време [[ѓакон]]) за што поголема јасност, концизност и децидност на содржината. На крај, бил донесен следниот [[Симбол на вера|Симбол на верата]], кој со помали измени е зачуван до денешен ден. Во црковните редови преовладува мислењето дека понатамошните собори претставуваат само продолжување и појаснување на Првиот вселенски собор и Симболот на верата (или Никејскиот Симбол, како што е познат). Овој Симбол во кратки црти го содржи учењето за светата природа на [[Света Троица|Светата Троица]].
 
4

уредувања