Цветко Узуновски: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
== Пред војната ==
Уште на 12 години заминува да учи занает во [[Белград]]. Како занаетчиски работник, во [[1934]] година се приклучилприклучува на синдикалното движење, а во [[1937]] година станалстанува член на [[КПЈ]]. Во јуни1934 година е уапсен од полицијата и е осуден на две и пол години затвор, кои ги одлежува во [[1937Пожаревац]].<ref>„Нова годинаМакедонија“, пристигнува13 февруари 1946, 1 стр.</ref> По излегувањето од затвор, полицијата го протерува во Царев Двор. Таму тој не останува долго време и се враќа во Белград. Во Белград се задржува неколку месеци, по што заминува за [[Шпанија]]. Во Шпанија пристигнува во јуни [[1937]] година кадеи до [[1939]] година учествува во [[Шпанска граѓанска војна|Шпанската граѓанска војна]] како припадник на [[Интернационални бригади|Интернационалните бригади]].<ref>[http://www.marxists.org/makedonski/istorija/spanija/makedonski_spanci.htm Македонци учесници во Шпанската граѓанска војна]</ref> По падот на Шпанската република, Узуновски е во концентрационен логор во Франција до [[1941]] година. Заедно со други југословенски логораши во 1941 година заминува на работа во [[нацистичка Германија]], каде е одреден да работи во Еспенхајм во близина на [[Лајпциг]].<ref>Vojo Todorović Lerer “Od Vernea do Ustaničkog Drvara” vo Čedo Kapor (ur.) "Španija 1936-1939", "Vojnoizdavački zavod", Beograd, 1971, tom 4, 429-438 str.</ref>
 
Како занаетчиски работник, во [[1934]] година се приклучил на синдикалното движење, а во [[1937]] година станал член на [[КПЈ]]. Во јуни [[1937]] година пристигнува во [[Шпанија]] каде до [[1939]] година учествува во [[Шпанска граѓанска војна|Шпанската граѓанска војна]].<ref>[http://www.marxists.org/makedonski/istorija/spanija/makedonski_spanci.htm Македонци учесници во Шпанската граѓанска војна]</ref> По падот на Шпанската република, Узуновски е во концентрационен логор во Франција до [[1941]] година. Заедно со други југословенски логораши во 1941 година заминува на работа во [[нацистичка Германија]], каде е одреден да работи во Еспенхајм во близина на [[Лајпциг]].<ref>Vojo Todorović Lerer “Od Vernea do Ustaničkog Drvara” vo Čedo Kapor (ur.) "Španija 1936-1939", "Vojnoizdavački zavod", Beograd, 1971, tom 4, 429-438 str.</ref>
 
== НОВ ==
6.710

уредувања