Разлика помеѓу преработките на „Книжевност“

Одземени 860 бајти ,  пред 5 години
с
нема опис на уредувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
с
{{Литература}}
'''ЛитератураКнижевност''' ({{lang-la|lit(t)era}}од — буква) или '''книжевност''' ([[Прасловенски јазик|прасловенски]]: ''kъniga'' — книга), или е'''литература''' ({{lang-la|lit(t)era}} — буква) — уметностуметноста на пишани дела. Иако двата поими се синонимни, ''книжевност'' го опфаќа уметничкиот дел од творештвото, додека поимот ''литература'' се користи за означување на каков било вид пишано творештво. Како заеднички поим се однесува на било која пишана форма, како и на целото книжевно дело во постоење, како во светски рамки, така и во рамките на една издвоена култура.
 
Во [[антика]]та и подоцнежното време, денешното значење на терминотпоимот ''[[поезија]]'' тогаш го носел значењето ''литература'', бидејќи уметноста да се твори, односно пишува во стихови се сметала за литература. [[Проза|Прозата]], од друга страна дури подоцна почнала да се оформува како посебна уметност, за да сега и прозата и поезијата претставуваат само начин на кој се пишува, односно твори или создава едно книжевно дело.
== Поим ==
Поимот ''литературата'' доаѓа од латинскиот збор ''littera'', со значење ''буква'' или буквално „познанство со буквите“. Во македонскиот јазик покрај ''литература'' се користи и поимот ''книжевност'', изведен од зборот ''книга'', кој пак е изведен од прасловенскиот збор ''kъniga''. Двата поими се синонимни, иако под книжевност се подразбира само уметничките дела, додека под литература сите пишани дела во целина, како научни, административни или практични текстови.
 
Во [[антика]]та и подоцнежното време, денешното значење на терминот ''[[поезија]]'' тогаш го носел значењето ''литература'', бидејќи уметноста да се твори, односно пишува во стихови се сметала за литература. [[Проза|Прозата]], од друга страна дури подоцна почнала да се оформува како посебна уметност, за да сега и прозата и поезијата претставуваат само начин на кој се пишува, односно твори или создава едно книжевно дело.
== Одлики на литературата ==
Поопшто гледано, литературата може да претставува збир [[расказ|разкази]], [[поезија|песни]] и [[драма|драми]] што се однесуваат на некоја одредена тема. Во ваков случај, расказите, песните и драмите можат, но не мораат да имаат [[национализам|националистички]] импликации.
 
Клацифицирајќи некаков елемент како дел од литература (на пр. [[македонска книжевност]], научна литература, итн.) може да се наиде на неколку потешкотии. За некои луѓе, зборот „литература“ значи било каков симболички запис кој може да содржи слики и [[вајарство|вајискулптури]], а нормално и букви. За други, литературата мора да содржи само примери на тексуално сложени букви, или некакви други примери на симболичкисимболично пишани јазици (на пр. хиероглифи[[хиероглиф]]и). Уште поконзервативна интерпретација ќе бара текстот да има физичка форма, вообичаено напишана на [[хартија]] или друга форма кој овозможува печатење.
 
Различни историски периоди истакнувале различни карактеристики на литературата. Најраните дела, најчесот се осврнувале на религиозни и советувачки пораки. Морализирањето или согледувањето на литературата се спречува од ваквите извори. [[Среден век|Средниот век]] ја носи романста, додека „времињата на причината“ ги произведуваат националистичките епови и философската мисла. Романтизмот ја истакнува популарната народна литература и емотивните ставови, но сепак му даваат отворен пат на Западот, кој во [[XIX век|XIX-иот век]] ја започнува фазата на реализам и натурализам, трагајќи во реалното. [[XX век|XX-иот век]] го донесува симболизмот и психолошките гледишта, менувајќи го притоа тогашниот вообичаен тек.
Родовите, пак, се делат на литературни видови.
 
== Поврзано ==
==Види исто така==
* [[Книжевни жанрови]]
[[Книжевност за деца]]
 
==Наводи==
{{наводи}}
 
{{Лит-никулец}}
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Литература|*]]
[[Категорија:Книжевност| за деца]]