Разлика помеѓу преработките на „Западни Словени“

нема опис на уредувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
'''Западни Словени''' или во историјата именувани како '''Венети''' се подгрупа на [[Словени]]те кои зборуваат на еден од [[западнословенски јазици|западнословенските јазици]]. Денес во оваа група на народи се вбројуваат [[Полјаци]]те (вклучувајќи ги и [[Кашуби]]те и [[Шлезијци]]те), [[Чеси]]те, [[Словаци]]те и [[Лужички Срби|Лужичките Срби]]. Историската група на [[лехитски племиња]], во која се и Полјаците, ги вбројувала и исчезнатите [[Полапци]] и [[Поморци (народ)|Поморци]]. Јазиците на Горна и Долна [[Лусетија]] биле слични со лехитските и чехословачките јазици.<ref>Bohemia and Poland. Chapter 20.pp 512-513. [in:] Timothy Reuter. The New Cambridge Medieval History: c. 900-c.1024. 2000</ref>.
 
Културно, Западните Словени се развиле задно со останатите народи на [[Западна Европа]], најмногу поради влијанието на [[Римската Империја]] и Западното Христијанство.<ref name="HRE Brit">[http://www.britannica.com/ebc/article-9378866?query=slavs&ct= Slav - Britannica Concise Encyclopedia]</ref> Така, тие доживеале културна поделба од останатите Словени, односно: Источните и и дел од Јужните Словени станале следбеници нанаа [[Православие]]то, Западните Словени станале следбеници на [[Римокатоличка црква|Римокатоличката црква]] или [[Протествантство]]то.
==Самовиот племенски сојуз==
Прва политичка заедница на Запасните Словени претставува Самовиот племиенски сојус што постоел во првата половина на VII век (623-658). Неговото создавање било обусловено од потребата за одбрана од [[Аварите]], а подоцна и од Баварците, односно Франките, како и од појавата на имотна диференцијација што настанала кај Запаните Словени. Центарот на неговото настанување бил територијата на Чешка, кон кој се присоединиле и словенските племиња во Моравија и Словачка. Подоцна кон овој сојуз се присоединиле и словенските племиња во Источните Алпи и Панонија. По смртта на кнезот Само, сојузот се распаднал. Името, со ширењето на христијанството и германизацијата во споменативе словенски земји, тие ја изгубиле својата независност и станале вазали најпрво на франечките, а подоцна на германските владетели.
Анонимен корисник