Разлика помеѓу преработките на „VII периода на периодниот систем“

с
'''Седмата периода на хемиските елементи''' во себе содржи еден [[алкален метал]], еден [[земноалкален метал]], девет [[преодни метали]], дванаесет [[актиноиди]], четири [[слаби метали]], еден [[халоген]] елементи и еден [[благороден гас]]. На седмата периода и припаѓаат: [[франциум]], [[радиум]], [[актиниум]], [[ториум]], [[протактиниум]], [[ураниум]], [[нептуниум]], [[плутониум]], [[америциум]], [[кириум]], [[берклиум]], [[калифорниум]], [[ајнштајниум]], [[фермиум]], [[менделеевиум]], [[нобеловиум]], [[унунквадиум]], [[унунпентиум]], [[унунхексиум]], [[унунсептиум]], [[унуноктиум]]. Сите овие елементи имаат атомски броеви од 87 до 118. Во оваа периода вкупно се наоѓаат 32 хемиски елементи.
 
[[Категорија:Периоди на хемискипериодниот елементисистем]]