Разлика помеѓу преработките на „Глигор Поповски“

дополнување, ситна поправка
(дополнување, ситна поправка)
'''Глигор Поповски''' ([[Будинарци]], [[Берово|Беровско]], [[1 април]] [[1928]] - [[Скопје]], [[14 мај]], [[2007]]) беше- македонски [[писател]] за деца, [[поет]], [[раскажувач]], [[романсиер]] и [[преведувач]]. Учел во родното село,потоа во Берово и во Струмица, и најпосле во Скопје,каде што завршува учителска школа. Во 1949 година стапува на работа во Редакцијата „Пионерски весник“, прво како илустратор, а потоа како соработник.
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
 
'''Глигор Поповски''' ([[Будинарци]], [[Берово|Беровско]], [[1 април]] [[1928]] - [[Скопје]], [[14 мај]], [[2007]]) беше македонски писател за деца, [[поет]], [[раскажувач]], [[романсиер]] и [[преведувач]]. Учел во родното село,потоа во Берово и во Струмица, и најпосле во Скопје,каде што завршува учителска школа. Во 1949 година стапува на работа во Редакцијата „Пионерски весник“, прво како илустратор, а потоа како соработник.
==Биографија==
Се до пензионирањето во 1988 година, работи во Книгоиздателството „Детска Радост“ при НИП „Нова Македонија“,прво како уредник на „Титов пионер“, а подоцна на „Развигор“,„Другарче“и „Росица“,а неколку години работи и како главен уредник на Издавачката дејност.
Глигор Поповски е роден на 1 април 1928 година, во [[Малешевски Планини|малешевското]] [[село]] Будинарци. Се школувал во родното село, во [[Берово]] и во [[Струмица]], а во [[Скопје]] завршил учителска школа. Во [[1949]] година се вработил во редакцијата на „Пионерски весник“, најпрвин како илустратор, а потоа како соработник. До пензионирањето во 1988 година работел во „Детска радост“ при НИП „Нова Македонија“ како уредник на неколку детски списанија („Титов пионер“, „Развигор“, „Другарче“ и „Росица“), а потоа неколку години бил главен уредник на издавачката дејност.<ref>„Белешка за авторот“, во: Глигор Поповски, Бојан. Скопје: Просветно дело АД, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 257.</ref>
 
== Литературно творештво ==