Состојба на материјата: Разлика помеѓу преработките

(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
 
== Течна агрегатна состојба ==
Супстанциите во оваа состојба имаат сопствен волуменволучетка, но немаат сопствена форма, туку ја завземаат формата на садот во кој се наоѓаат. Ова покажува дека меѓу молекулите на течностите постојат посилни заемодејства отколку кај гасовите, но не толку силни за да тие имаат своја форма како кај цврстите тела. Поради дејствувањето на посилни заемодејства кај течностите, нивните [[молекули]] образуваат групации наречени „гроздови“, во кои бројот на молекули постојано се менува. Молекулите во течна состојба воглавно меѓусебно се држат, исто така, со Ван дер Валсови сили или со водородна врска.
 
== Гасовита агрегатна состојба ==
Анонимен корисник