Разлика помеѓу преработките на „Алопатричка видообразба“

нема опис на уредувањето
с
 
Пример за ваква алопатричка видообразба е со островите на Јадранското Море, кои настанале со покачувањето на нивото на водата. При тоа, на нив останале изолирани делови од популациите на голем број животни и растенија. Меѓу нив се и неколку видови [[гуштер|гуштери]] кои [[дивергентна еволуција|дивергентно]] еволуирале во подвидови, кај кои постапно настанувала и репродуктивна изолација на одделни острови. Слично е и со примерот на дождовниците кои се развиле по повеќе видови поради други географски пречки.
 
[[Категорија:Екологија]]
[[Категорија:Видообразба]]
[[Категорија:Биолошки поими]]
[[Категорија:Еколошки поими]]