Разлика помеѓу преработките на „Алопатричка видообразба“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Алопатричка видообразба''' или [[географска видообразба]] — [[видообразба]] (специјација) каде глсвна улога играат [[географски]]те изолациони чинители како што се [[реки]]те, [[мориња]]та, [[езера]]та, високите [[планини]], [[пустини]]те и сл.
 
'''Алопатричките видови''' од една популација настануваат кога меѓу одделни делови на популацијата се создаваат различни '''географски бариерипречки.'''
 
Пример за ваква алопатричка видообразба е со островите на Јадранското Море, кои настанале со покачувањето на нивото на водата. При тоа, на нив останале изолирани делови од популациите на голем број животни и растенија. Меѓу нив се и неколку видови [[гуштер|гуштери]] кои [[дивергентна еволуција|дивергентно]] еволуирале во подвидови, кај кои постапно настанувала и репродуктивна изолација на одделни острови. Слично е и со примерот на дождовниците кои се развиле по повеќе видови поради други географски бариерипречки.