Разлика помеѓу преработките на „Алопатричка видообразба“

с
нема опис на уредувањето
с
[[Податотека:Speciation modes.svg|right|thumb|300px|Споредба на видовите на природна видообразба.]]Во процесот на '''Алопатричка видообразба''' — [[видообразба]] каде глсвна улога играат географските изолациони чинители како што се реките, морињата, езерата, високите планини, пустините и слично. Ваквиот вид на видообразба се означува како '''географска''' или '''алопатричка специјација.'''
'''Алопатричка видообразба''' — [[видообразба]] каде глсвна улога играат географските изолациони чинители како што се реките, морињата, езерата, високите планини, пустините и слично. Ваквиот вид на видообразба се означува како '''географска''' или '''алопатричка специјација.'''
 
'''Алопатричките видови''' од една популација настануваат кога меѓу одделни делови на популацијата се создаваат различни '''географски бариери.'''