Разлика помеѓу преработките на „Алопатричка видообразба“

нема опис на уредувањето
с (Bjankuloski06 ја премести страницата Алопатричка специјација на Алопатричка видообразба)
[[Податотека:Speciation modes.svg|right|thumb|300px|Споредба на видовите на природна специјацијавидообразба.]]Во процесот на '''образувањеАлопатричка на нови видовивидообразба''' - [[специјацијавидообразба]]та, најефикасникаде сеглсвна улога играат ''географските изолациони фактори''чинители како што се ''реките, морињата, езерата, високите планини, пустините и слично.'' Ваквиот вид на '''специјација'''видообразба се означува како '''географска''' или '''алопатричка специјација.'''
 
 
'''Алопатричките видови''' од една популација настануваат кога меѓу одделни делови на популацијата се создаваат различни '''географски бариери.'''
 
Пример за ваква '''алопатричка специјација'''видообразба е со островите на Јадранското мореМоре, кои настанале со покачувањето на нивото на водата. При тоа, на нив останале изолирани делови од популациите на голем број животни и растенија. Меѓу нив се и неколку видови [[гуштер|гуштери]] кои [[дивергентна еволуција|дивергентно]] еволуирале во подвидови, кај кои постапно настанувала и репродуктивна изолација на одделни острови. Слично е и со примерот на дождовниците кои се развиле по повеќе видови поради други географски бариери.
 
Пример за ваква '''алопатричка специјација''' е со островите на Јадранското море, кои настанале со покачувањето на нивото на водата. При тоа, на нив останале изолирани делови од популациите на голем број животни и растенија. Меѓу нив се и неколку видови [[гуштер|гуштери]] кои [[дивергентна еволуција|дивергентно]] еволуирале во подвидови, кај кои постапно настанувала и репродуктивна изолација на одделни острови. Слично е и со примерот на дождовниците кои се развиле по повеќе видови поради други географски бариери.