Разлика помеѓу преработките на „Денес над Македонија“

нема опис на уредувањето
с
но непокорена Македонија.</br>
Граѓаните на град Струга“]]
[[Податотека:HimnaЗакон naза Makedonija-ukazхимната на РМ.giftif|150pxмини|rightдесно|thumb|УказЗаконот за химнаХимната на Македонија од 1992 г.]]
Химната на [[Македонија]] е напишана од македонскиот автор [[Владо Малески]], во [[1941]] г. а за прв пат се изведува на пречекот на новата [[1942]] година во [[Струга]] во куќата на [[Сотир Шута]]. Химната била изведена за прв пат таа вечер каде присуствувале активисти на ослободителното движење на Македонија од Струга и струшкиот регион.<ref>[http://www.org.mk/struga-heritage/tekst.asp-lang=mac&tekst=5.htm Културно наследство на Струга]</ref>
 
За овој настан Малески ќе рече:
 
[[Податотека:Himna na Makedonija-zakon.gif|150px|thumb|right|Закон за химната на Македонија од 1992.]]
{{Quotation|„Со оглед на приликите, тоа секаде се прави да не падне во очи пречекот на новата година имаше за цел да се собере младината и под оваа форма да се разговара за претстојниот вооружен отпор против фашизмот. Тогаш се информирав и за нападот на полицискиот участок во Прилеп и нападите во Куманово. Што се однесува на програмата за дочек на нова година јас, Боро Путе и Димче Кошарко, ја подготвивме песната "Денес над Македонија" која набрзо потоа ќе стане најпопуларна песна во цела Македонија и која до ден денеска се одржува како еден вид македонска химна.“|Владо Малески<ref>[http://www.org.mk/struga-heritage/tekst.asp-lang=mac&tekst=5.htm Културно наследство на Струга]</ref>}}