Разлика помеѓу преработките на „Државна изборна комисија“

нема опис на уредувањето
с
| superseding =
| jurisdiction = [[Собрание на Македонија|Собрание на РМ]]
| headquarters = [[Скопје]], {{МКД}}
| employees =
| budget =
| child2_agency =
... etc.
| website = [http://www.sec.mk:90/2009/ sec.mk]
| footnotes =
}}
 
'''Државната Изборна Комисија''' или '''ДИК''', според [[Устав на Република Македонија|Уставот на Република Македонија]] е надлежна за спроведување на сите избори во [[Република Македонија]]. ДИК е составена од претседател, потретседателпотпретседател и членови. Сите членови на ДИК ги избира [[собраниетоСобранието на Република Македонија]], по претходен политички консензус.
 
== Избор и состав ==
Државната изборна комисија е составена од седум членови (претседател, потпретседател и пет други членови). Тие функцијата ја вршат професионално, со право на повторен избор. Нивниот мандат е четири години, а се избираат во рок од 60 дена од денот на одржувањето на конститутивната седница на Собранието на Република Македонија. Политичките партии во опозиција предлагаат претседател и двајца членови на ДИК, a партиите на власт предлагаат потпретседател и тројца членови на ДИК. Сите нив ги избира Собранието со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници. Кандидатите за членови на ДИК треба да бидат државјани на Република Македонија со постојано место на живеење во Република Македонија, да се дипломирани правници со најмалку осум години работно искуство како правници и да не бидат членови на орган на политичка партија.
 
== Досегашни претседатели на ДИК ==
'''Државната Изборна Комисија''' или '''ДИК''', според [[Устав на Република Македонија|Уставот на Република Македонија]] е надлежна за спроведување на сите избори во [[Република Македонија]]. ДИК е составена од претседател, потретседател и членови. Сите членови на ДИК ги избира [[собранието на Република Македонија]], по претходен политички консензус.
Досегашни претседатели на ДИК биле:<ref>[http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1141395215&id=9&setIzdanie=23018 „Непартиски човек, стручен и отпорен на притисоци“], „Нова Македонија“</ref>
 
* Никола Коневски
== Состав ==
* Петар Најденов
* Претседател: [[Никола Рилковски]] ([[СДСМ]]) 2013- <ref>[http://www.telegraf.mk/aktuelno/67160-nikola-rilkovski-nov-pretsedatel-na-dik Никола Рилковски – нов претседател на ДИК] — Телеграф, 21 ноември 2013</ref>
* Лилјана Ингилизова-Ристова, 1995-1999
* Јосиф Лукановски, 1999-2002
* Мирјана Лазаревска-Трајковска, 2002-2004
* [[Стево Пендаровски]], 2004-
* Јован Јосифовски, 2006
* Александар Новаковски, 2006-2011
* [[Борис Кондарко]], 2011-2013
* Претседател: [[Никола Рилковски]] ([[СДСМ]]), 2013- <ref>[http://www.telegraf.mk/aktuelno/67160-nikola-rilkovski-nov-pretsedatel-na-dik Никола Рилковски – нов претседател на ДИК] — Телеграф, 21 ноември 2013</ref>
 
== Наводи ==
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.sec.mk МатичнаОфицијална страница]
 
 
6.440

уредувања