Разлика помеѓу преработките на „Берген“

Додадени 680 бајти ,  пред 6 години
нема опис на уредувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
'''Рељеф''': Берген се наоѓа на западниот брег на [[Скандинавски Полуостров|Скандинавскиот Полуостров]]. Градот се развил на дното на заливот, на мала [[рамнина]] покрај [[море]]то. Таа е затворена од остатокот на [[копно]]то со седум [[планини]], кои се издигаат многу стрмно од градското јадро. Поновите делови на градот се простираат на пониските [[рид]]ови од тие планини, па затоа градот е многу ридест. Според тоа, надморската висина на градот оди од 0 до 150 метри.
 
'''Клима''': [[Клима]]та во Берген е [[Умерено-континенталнаокеанска|умерена клима|умерено-континенталнаокеанска]] под влијание на [[Атлантски Океан|Атлантикот]] и [[Голфска струја|Голфската струја]]. СеТаа одликуваима поголема сличност со благиклимата [[зима|зими]]во иШкотска постуденинаместо со климата во источна Скандинавија. Зимите во овој град се најтопли во Норвешка, а летата се свежи. Температурата зиме е од -1 до 3°С, а во [[лето|лета]] од 16 до 19°С, температурата во лето ретко надминува 20°С. ГрадотНајвисоката измерана температура е и31°С а најниската е -16°С. Берген е многу [[дожд]]ливврнежлив град во просек 300 дена од годината врне. Најсуви месеци се Мај и Јуни, а највлажни се Октомври и Ноември кога некогаш со недели дождот не престанува.
 
'''Води''': Берген се развил како морско пристаниште на дното на истоимениот помал залив, дел oд [[Северно Море]]. Заливoт не е отворен кон морето, туку овде се наоѓаат повеќе [[остров]]и (Аскеј, Холснеј, Сотра). Ова е важно за стратешката положба на Берген како пристаниште. Поголемиот дел од градскиот брег денес е пристаниште, најголемо во [[Норвешка]].
Анонимен корисник