Разлика помеѓу преработките на „Падеж“

Одземени 8 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
с
Кај флексичните јазици, именките се ''деклинираат'' во рзлични форми или '''морфолошки падежи''', кои ја назначуваат улогата на именката во реченицата. Морфолошките падежи се еден начин на назналување на '''граматички падеж'''; другите начини се наведени подолу. Морфолошките падежи обично се назначуваат со наставки, но во прилог на тоа, или наместо тоа, може да има и морфолошки модификации на именичната основа (видете [[неконцентративна морфологија]], [[аблаут]] и [[умлаут]]).
 
Падежи постојат во многу [[Индоевропски јазици]] како [[латински]], [[Германски јазик|германски]] и [[Санскрит]]; кај [[ДравидијскиДравидски јазици|дравидијскитедравидските јазици]] како [[Тамилски јазик|тамилски]]; во речиси сите [[уралски јазици]] како [[Фински јазик|фински]] и [[Унгарски јазик|унгарски]]; во [[Свахили]] и многу други. Првобитно и [[македонскиот јазик]] имал сложен падежен систем кој бил наследен, преку [[Старословенски јазик|старословенскиот]], од [[Прасловенски јазик|прасловенскиот јазик]]; меѓутоа со тек на време овој систем бил напуштен. [[Староанглиски јазик|Староанглискиот]] имал опширен падежен систем. Во современата [[англиска граматика]], истата информација се пренесува преку [[збороред]]от и [[предлог|предлозите]], иако постојат некои остатоци од стариот систем (како „he“ наместо „him“; вид. [[Англиски деклинации]]).
 
Подолу стои пример за латинска деклинација, со зборот '''homo''' (човек).
Анонимен корисник