Разлика помеѓу преработките на „Византија“

Додадени 229 бајти ,  пред 6 години
 
Главната сасанидска сила била уништена во битката кај Ниниве во 627 и во 629 Ираклиј го вратил Светиот крст во Ерусалим со величенствена церемонија.<ref>{{harvnb|Haldon|1990|p=46}}; {{harvnb|Baynes|1912}}, ''passim''; {{harvnb|Speck|1984|p=178}}.</ref> Војната ги исцрпила и Византијците и Сасанидите и ги оставила исклучително ранливи на [[Муслимански освојувања|муслиманските сили]] кои надоаѓале наредните години.<ref>{{harvnb|Foss|1975|pp=746–747}}.</ref> Византијците претрпеле тежок пораз од Арапите во [[Битка кај Јармук|битката кај Јармук]] во 636, додека [[Ктесифон]] паднал во 637 година.<ref>{{harvnb|Haldon|1990|p=50}}.</ref>
 
==== Опсада на Цариград (674–78) ====
 
[[File:Greekfire-madridskylitzes1.jpg|thumb|250px|Грчкиот оган првпат бил употребен од [[Византиска морнарица|византиската морнарица]] за време на Византиско-арапските војни (извадок од ракописната книга ''Madrid Skylitzes'', Национална библиотека на Шпанија, Мадрид).]]
 
==== Сириската династија до пристапувањето на Василиј I ====
 
==== Верски спор за иконоборството ====
 
=== Македонската династија и препородот (867–1025) ===