Васил Тоциновски: Разлика помеѓу преработките

Додадени 904 бајти ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
(дополнување на биографијата од оригинални изворници на авторот)
сНема опис на уредувањето
{{Инфокутија за личност
'''Васил Тоциновски''' (роден на {{роден на|22|август|1946}} во с. {{роден во|Стојаково}}, Гевгелиско) е македонски писател, есеист, критичар, книжевен историчар и преведувач. Тој е еден од најплодните современи македонски автори. Пишува проза и поезија, како за деца така и за возрасни. Како добитник на Рациновата стипендија во 1969 год. дипломира на Филолошкиот факултет во Скопје, на групата Историја на книжевностите на народите на СФРЈ. На истиот факултет ги завршил постдипломските студии по македонска литература, во 1984 год. магистрирал на тезата „Драмскиот писател Богдан Сираков“, а во 1989 год. ја одбранил докторската дисертација „Атанас Раздолов - живот и дело“. Дваесет години работел во Телевизија Скопје (1969-1989), беше в.д. директор на Институтот за фолклор (1989-1992). Работи како научен соработник на Институтот за македонска литература при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, а од 2008 год. па се до неговото пензионирање во 2014 год. работи како редовен професор на Катедрата за македонски јазик и литература на Филозофскиот факултет во Риека, Р. Хрватска. Беше главен и одговорен уредник на најстарото македонско книжевно списание за литература и култура „Современост“ од [[Скопје]].
| име = Васил Тоциновски
| портрет =
| px = 200px
| опис =
| родено-име = Васил Тоциновски
| роден-дата = {{роден на|22|август|1946}}
| роден-место = {{роден во|Стојаково||Република Македонија|Македонија}}
| починал-дата =
| починал-место =
| починал-причина =
| наставка =
| наставка1 =
| наставка2 =
| познат =
| занимање = писател, есеист, критичар, книжевен историчар и преведувач
| сопружник =
| родители =
| деца =
}}
 
'''Васил Тоциновски''' (роден на {{роден на|22|август|1946}} во с. {{роден во|Стојаково}}, Гевгелиско) е македонски писател, есеист, критичар, книжевен историчар и преведувач. Тој е еден од најплодните современи македонски автори. Пишува проза и поезија, како за деца така и за возрасни.
 
==Биографија==
 
'''Васил Тоциновски''' (роден на {{роден на|22|август|1946}} во с. {{роден во|Стојаково}}, Гевгелиско) е македонски писател, есеист, критичар, книжевен историчар и преведувач. Тој е еден од најплодните современи македонски автори. Пишува проза и поезија, како за деца така и за возрасни. Како добитник на Рациновата стипендија во 1969 год. дипломира на Филолошкиот факултет во Скопје, на групата Историја на книжевностите на народите на СФРЈ. На истиот факултет ги завршил постдипломските студии по македонска литература, во 1984 год. магистрирал на тезата „Драмскиот писател Богдан Сираков“, а во 1989 год. ја одбранил докторската дисертација „Атанас Раздолов - живот и дело“. Дваесет години работел во Телевизија Скопје (1969-1989), беше в.д. директор на Институтот за фолклор (1989-1992). Работи како научен соработник на Институтот за македонска литература при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, а од 2008 год. па се до неговото пензионирање во 2014 год. работи како редовен професор на Катедрата за македонски јазик и литература на Филозофскиот факултет во Риека, Р. Хрватска. Беше главен и одговорен уредник на најстарото македонско книжевно списание за литература и култура „Современост“ од [[Скопје]].
 
Васил Тоциновски е потписник на 53 редакции и избори од македонското книжевно и публицистичко наследство, коавтор е на 12 енциклопедии, зборници, прирачници и учебници за средното образование, во земјата и странство публикувал 277 книжевно-историски студии и 392 рецензии за автори и дела од домашната и светската книжевност. Неговите трудови се преведувани на: германски, италијански, англиски, словачки, хрватски, српски, бугарски, словенечки, албански, полски, турски, француски, руски, романски и др.