Разлика помеѓу преработките на „Кнежевство Антиохија“

с
нема опис на уредувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
с
 
== Опсада на Антиохија ==
Додека [[Болдвин Болонски]] и Танкрид се упатиле кон исток преку [[Мала Азија]] кон [[Едеса]], голем дел од основната армија на крстоносците во првата крстоносна војна продолжиле кон југ за да ја опседнат [[Антохија]]. Така, таа започнала во октомври [[1097]] година под ракаводство на [[БохемондБоемунд I Антиохиски]]. Со околу четиристотини кули, градот бил повеќе од тешко за да се освои. Опсадата продолжила и во зимата, и покрај тоа што на христијаните започнало да им се намалува храната, па затоа според легендата тие биле принудени дури да си ги јадат сопствените коњи. Така, опсадата траела се до 3 јуни [[1098]] година, кога крстоносците сепак успеале да ја заземат [[Антиохија]]. Но по само четири дена, огромна муслиманска војска тргнувајќи од [[Мосул]] и предводена од страна на [[Кербогха]], пристигнала пред вратите на [[Антиохија]], за да по само дваесетина дена повторно биде освоена од страна на муслиманската војска.
 
{{Крстоносни војни-никулец}}