Разлика помеѓу преработките на „Максим IV Цариградски“

 
== Живот ==
Тој бил абат на манастирот „Ватопед“ на планината [[Света Гора]] пред да биде назначен од патријархот [[Симеон I Цариградски]] како [[митрополит]] на [[Сер]], град со кој управувал под религиозното име „Манасиј“.
 
Првите месеци од 1491 тој бил избран за цариградски патријарх со поддршка од монасите на Света Гора.{{r|Runciman|page1=198}} При неговото избирање тој го променил своето име во „Максим“, сигурен случај во историјата на Вселенската патријаршија{{r|Kiminas}} бидејќи вообичаено се поседува монашко име во текот на црковната кариера. Како патријарх тој ги бранел правата на православните христијани кои живееле на териотриите кои припаѓале на [[Венецијанска Република|Венецијанската Република]].{{r|Haldon}}
 
За време на неговото владеење излегле муабети во врска со него, од непознат извор, кои резултирале со негово губење на престолот во почетокот на 1497 година.{{r|HC}}
 
По неговата оставка тој останал активно вклучен во црковните прашања, дури и покренувајќи заговор против неговиот наследник, патријархот [[Нифонт II Цариградски|Нифонт II]], сè до тогаш кога бил присилен да се пензионира во манастирот Ватопед, каде починал на непознат датум.{{r|EP}}
 
== Забелешки ==
{{reflist|