Разлика помеѓу преработките на „Јустинијан II“

Додадени 50 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
с (Bjankuloski06 ја премести страницата Јустинијан II Ринотмет на Јустинијан II презапишувајќи врз пренасочување)
Непопуларноста на Јустинијан II била искористена од војсководецот [[Леонтиј]]<ref>Bury, pg. 354</ref>. Во [[695]] година, тој успеал да побегне од затвор, каде бил чуван по наредба на Јустинијан, по кое успеал да го зароби на Јустинијан и наредил да му го преселат носот и јазикот, поради кое Јустинијан подоцна бил наречен Ринотмет. Соборениот император бил испратен на заточение во [[Крим]].<ref name="Ostrogorsky, pgs. 116-122"/>. Стефан и Теодот биле егзекутирани.
 
Соборувањето на Јустинијан II не довело до подобрување на внатрешната и надворешната состојба на империјата, напротив, следувал 20-годишен [[Дваесетгодишна анархија|период на немири и нестабилност]] и истиот завршил по повторното зазимање на престолот од страна на Јустинијан.
 
Додека бил во егзил, градот [[Картагина]] и остатокот од провинциите во [[Африка]] биле освоените од [[Арапи]]те, кои продолжувале да се закануваат и по источната граница. Поради поразите и неуспесите, императорите останувале закратко на власт - по некое Леонтиј исто така бил соборен, а престолот бил зафатен од [[Тибериј III Апсимар]]. Тогаш Јустинијан Ринотмет успеал да побегне од заточение, прво кај Хазарите, потоа кај Бугарите, за да во 705 година застане пред портите на Константинопол, заедно со 15,000 војска составена од Словени и Бугари, на чело со [[хан Тервел]]<ref name="Norwich, pg. 336">Norwich, pg. 336</ref>. Јустинијан и неговите приврзаници тајно успеале да влезат во главниот град преку еден неискористен аквадукт и успеале да направат преврат.