Разлика помеѓу преработките на „Лав III Сириец“

Додадени 32 бајти ,  пред 6 години
 
Како поранешен стратег на [[Анадолија (тема)|Анадолија]], император Лав III останал претставник на воено-земјишната аристократија и до крајот на владеењето ги бранел нејзините интереси. Со цел да ја зацврсти императорската власт, тој извршил голем број на реформи, вовел ред во државната администрација и финансии. Лав III исто така издал нов зборник со закони ''Ecloga'' објавена во [[726]] година. Тој ја ограничил примената на смртна казна и го забранил ропството во Византија, вовел нов даночен и судски систем во корист на малите сопственици и создал нови теми во егејскиот регион.
 
== Иконоборство ==
 
== Наводи ==