Разлика помеѓу преработките на „Теодосиј III“

Додадени 106 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
'''Теодосиј III''' ([[грчки]]: ''Θεοδόσιος Γ΄'') бил византиски император кој владеел во периодот од [[715]] до [[717]] година.
 
Теодосиј III бил финанснов службеник и собирал даноци во јужниот дел на тема [[Опсикион]]. Бил испратен на советување во [[Мизија]], кога војската, незадоволна од управувањето на [[Анастасиј II (владетел)|Анастасиј II]] започнала да се бунтува и да го прогласува него за император. Теодосиј се откажал и дури се обидел да се спаси преку бегство во шумите недалеку од [[Константинопол]] (околу градот Адрамитиум), но бунтовниците го принудиле да остане кај главната војска и да тргне кон престолнината во мај [[715]] година.
 
По шестмесечна опсада градот бил преземен, поради предавство, и Теодосиј бил крунисан, но го поштедил животот на соборениот Анастасиј II. Со посредство на патријархот [[Герман I Цариградски]], Анастасиј II бил убеден да абдицира и станал монах во [[Солун]].
 
За краткото управување на Теодосиј III, кој инаку пројавувал умереност и мудрост, се знае доста. Со државните работи тој речиси не се занимавал. Теодосиј како император бил признаен од страна на четири стратези, вклучувајќи го и [[Лав III ИсаварИсавријанин]], командант на војниците во [[Анадолија]].
 
Теодосиј требало да се занимава со арапските војници во [[Анадолија]] и со арапската флота која напредувала. За таа цел, тој потпишал мировен договор со хан [[Кормесиј]], во корист на Бугарите[[Бугари]]те, за да си обезбеди заштита против арапската инвазија. Оваа политика се покажала како оправдана, кога малку подоцна Бугарите ги разбиле арапските армии и помогнале во спасувањето на Константинопол.
 
По победата над арапите, Лав кренал бунт во Анадолија и без тешкотии го принудил на Теодосиј да се повлече од престолот. Тој бил изолиран во [[манастир]] во [[Ефес]], каде водел строг аскетски живот. Се претпоставува дека станал епископ на Ефес. Современите историчари сметаат дека тоа всушност бил неговиот син. Сигурно овој епископ бил жив барем до 24 јули 754 година, кога учествувал на иконобоскиот собор во Хиерија. По смртта на поранешниот император населението долго го почитувал и на него му се препишуваат неколку чуда.
 
{{Шаблон:Византиски владетели}}