Разлика помеѓу преработките на „Филипик Вардан“

Додадени 383 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
{{Infobox monarch
|name =PhilippikosФилипик
|title =[[ByzantineВизантиски Emperor|Emperor]] of the [[Byzantine Empireимператор]]
|image= Solidus-Philippicus-sb1447.3.jpg
|caption =A coin of Philippikos
|reign =711– 3 Juneјуни 713
|coronation =
|full name =
|predecessor =[[JustinianЈустинијан II]]
|successor =[[AnastasiosАнастасиј II (emperorвладетел)|AnastasiusАнастасиј II]]
|spouse =
|dynasty =
|father =NikephorusНикифор
|mother =
|birth_date =
'''Филипик Вардан''' ([[грчки]]: ''Φιλιππικός Βαρδάνης'') бил византиски император кој владеел во периодот од [[711]] до [[713]] година.
 
Филипик бил син на аристократот Никифор, кој бил од ерменско потекло.<ref>{{cite journal
Филипик бил син на аристократот Никифор, кој бил од ерменско потекло. Потпирајќи се на поддршката на монотелистката партија, тој покажал претензии кон тронот при избувнувањето на првото големо востание против [[Јустинијан II]]. Тоа довело до негово заточение во [[Кефалонија]] од [[Тибериј III Апсимар]] и потоа до неговото второ заточение, по наредба на [[Јустинијан II]] во [[Херсон]]. Таму Вардан го прифатил името Филипик и успешно ги потикнал жителите на бунт со помош на [[Хазари]]те. Бунтовниците го опсаднале [[Константинопол]] и [[Јустинијан II]] побегнал (набргу потоа бил убиен од политички причини, неспособен да собере приврзаници во провинциите). Филипик на тој начин се искачил на тронот.
| last = Charanis
| first = Peter
| authorlink = Peter Charanis
| title = Ethnic Changes in the Byzantine Empire in the Seventh Century
| journal = Dumbarton Oaks Papers
| volume = 13
| pages = 23–44
| publisher = Dumbarton Oaks
| year = 1959
Филипик бил син| наjstor аристократот= Никифор,1291127| којdoi бил= од ерменско потекло10.2307/1291127}}</ref>. Потпирајќи се на поддршката на монотелистката партија, тој покажал претензии кон тронот при избувнувањето на првото големо востание против [[Јустинијан II]]. Тоа довело до негово заточение во [[Кефалонија]] од [[Тибериј III Апсимар]] и потоа до неговото второ заточение, по наредба на [[Јустинијан II]] во [[Херсон]]. Таму Вардан го прифатил името Филипик и успешно ги потикнал жителите на бунт со помош на [[Хазари]]те. Бунтовниците го опсаднале [[Константинопол]] и [[Јустинијан II]] побегнал (набргу потоа бил убиен од политички причини, неспособен да собере приврзаници во провинциите). Филипик на тој начин се искачил на тронот.
 
Меѓу првите негови дејствија биле соборувањето на [[Кир Цариградски]] и негова замена со [[Јован VI Цариградски]], член на неговата секта и повикувањето кон ''conciliabulum'' на источните епископи. Филипик ги поништил каноните на [[Шести вселенски собор|Шестиот Вселенски собор]] како убеден монотелист. Во одговор на тоа [[Римокатоличка црква|Римската црква]] одбила да го признае новиот император и патријархот.
 
На крајот на [[мај]] [[713]] година Опсикијските војници се побуниле во [[Тракија]]. Некои од нивните офицери успеале да влезат во царската палата и да го ослепат Филипик на [[3 јуни]] [[713]] година. Тој бил наследен за кратко од својот главен секретар Артемиј, кој бил прогласен за император под името [[Анастасиј II (владетел)|Анастасиј II]].
== Наводи ==
 
{{наводи}}
{{Шаблон:Византиски владетели}}