Разлика помеѓу преработките на „Фудбалот во Прилеп“

нема опис на уредувањето
==фудбалски клубови и фудбалски натпревари==
Во периодот помеѓу двете светски војни натпреварите на прилепските клубови ги следеле просечно по 2000 гледачи, со оглед на тогашните случувања.Во 1934 година е основан фудбалскиот тим [[СК„Хајдук“]]<ref> Прилеп и прилепско меѓу двете светски војни 1918-1941,книга2,стана280.</ref><ref>Зборник„Ченто“-човек,револуционер,државник,стр.173.</ref>.Иницијатор за создавање на овој клуб е [[Александар Самарџиоски-Цане]]. На 22 јули 1934 година е одржано основачко собрание на овој клуб на кое е избран за претседател [[Методија Андонов - Ченто]], а за секретар Александар Самарџиоски - Цане. Одиграни натпревари од 1935 до 1940 година: 8 (осум) натпревари и тоа со СК„Шумадија“1:3, СК„Југославија“ 2:3, СК„Викторија„ 1:0, СК„Железничар“ 2:5, СК„Победа“ 2:1, СК„Бистрица“ 1:0, КСК(Куманово) 1:1, СК„Битола 4:2 резултат.
Во 1934 година во Вароошко маало бил формиран спортскиот клуб „ Викторија“. Тој постоел до 1941 година.<ref>Прилеп и прилепско низ историјата,книга2,страна9страна 9.</ref>
 
 
179

уредувања