Разлика помеѓу преработките на „Фудбалот во Прилеп“

нема опис на уредувањето
 
Во 1930 година бил формиран Фудбалскиот клуб „ Железничар “. Тој бил клуб на железничарите , во кој главно играле фудбалери вработени во железничката станица, односно во ложилницата. Со формирањето на СК“Железничар“, започнува месното ривалство. На 25 април 1933 година одигран е натпреварот помеѓу СК„ Железничар “ и СК „ Југославија “, со резултат 3:1 за првите. Фудбалери кој биле во СК“Железничар“, се [[Илија Николоски - Бакалот]], [[Киро Пагурџиески-Кантаро]], [[Блаже Кусото]], [[Виктор Тошески]], [[Благоја, Аце Рокан]], [[Ацко Дограмџијата]], [[Димо Бајо]], [[Киро Ачески- Киката]], [[Зенко Недески]] и [[Диме Сливјано]]. Со изградба на пругата Скопје - Велес- Прилеп - Битола - Градско, престанува да функционира железничката станица кај Старо Корзо во Прилеп, а со тоа и ложилницата. Ова е причината на укинување на овој клуб, а фудбалерите заминуваат во Скопје, каде што и е однесена целата документација.
 
==Заедничка спортска управа==
 
 
179

уредувања