Разлика помеѓу преработките на „Фудбалот во Прилеп“

Додадени 1.632 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
==Спортски-просветни друштва==
Прво спортско друштво е “ [[Василие Трбиќ]] “ кој е основано во септември 1925 година. Ова спортско друштво повеќето е насочено кон политички цели, во корист на неговиот оснивач и покровител [[Василие Трбиќ]]. Во списокот на издадени членски книшки ( вкупно 90 ), се наоѓаат истакнати граѓани на Прилеп, исто така членови биле и просветни работници. Има списоци на членови од општината „ [[Плетвар]] “, која ја зафаќа поголемата територијата во Прилеп. За ова друштво има и сметководна документација. Дејноста била во рамки на културно-просветна, каде што имало и драмски секции. Во архивската документација постои ракописен текст на “ [[Народен Пратеник]]“ од [[Бранислав Нушиќ]], и “ [[Грбавац]] “ од [[Мирко Дечак]]. Со ова се гледа драмската активност на ова друштво. Постои список за доброволни прилози, и примопредавање на должност . Врз основа на оваа документација гледаме дека ова друштво постоело до крајот на 1925 година, но и согледуваме дека дејноста не била само фудбалска , туку има политичка,агитирачка и пропагандна дејност, со оглед на тоа дека во тој период била Вардарска бановина.<ref>ДАРМ, Архив на Прилеп, фонд: Прилепски основни школи, кутија 1, архивска единица 48.,1925 година. </ref>
Во 1930 година бил формиран Фудбалскиот клуб „ Железничар “. Тој бил клуб на железничарите , во кој главно играле фудбалери вработени во железничката станица, односно во ложилницата. Со формирањето на СК“Железничар“, започнува месното ривалство. На 25 април 1933 година одигран е натпреварот помеѓу СК„ Железничар “ и СК „ Југославија “, со резултат 3:1 за првите. Фудбалери кој биле во СК“Железницар“, се [[Илија Николоски - Бакалот]], [[Киро Пагурџиески-Кантаро]], [[Блаже Кусото]], [[Виктор Тошески]], [[Благоја, Аце Рокан]], [[Ацко Дограмџијата]], Д[[имо Бајо]], [[Киро Ачески- Киката]], [[Зенко Недески]] и [[Диме Сливјано]]. Со изградување на пругата Скопје - Велес- Прилеп - Битола - Градско, престанува да функционира железничката станица кај Старо Корзо во Прилеп, а со тоа и ложилницата. Ова е причината на укинување на овој клуб, а фудбалерите заминуваат во Скопје, каде што и е однесена целата документација.
 
 
179

уредувања