Разлика помеѓу преработките на „Разговор:Илинденско востание“

нема опис на уредувањето
Извинявам се, че дискусията за първата истинска република на Балканите се отплесна към лични нападки. Както казах, високо ценя подвига на героите от Илинденско-Преображенското въстание. Вие обаче не би трябвало да си затваряте очите, че повечето от тях са кръвно и идеологически свързани с България.
Що се отнася до езиците, ЕСТЕСТВЕН език не се създава с решение на Коминтерна или на АВНОЮ. ИЗКУСТВЕН език като Есперанто или Клингон, или пък машинните езици от рода на Бейсик, Алгол, Кобол, Фортран - може. Владко
 
Не сум сигурен колку Помачката Република била република во вистинска смисла на зборот. Изворот што ти го наведуваш бегло ја спомнува Помачката република (со наводници и со додавка таканаречена), другите извори што ги најдов слично ја третираат. Никаде нема информации за влада, поделба по функции, судска власт и извршна и слично. На некои места прочитав дека била раководена од турски бегови. Не сакам да кажам дека тоа не било република, сакам да кажам дека не е докажано дека била република, и навистина ме заинтересира ова. Ако можеш да најдеш информации за владата на Помачката Република, ќе ја наведам во текстот, или пак ќе го тргнам тоа дека Крушевската Република е прва на Балканот. Јас барав и навистина не најдов. --[[User:FlavrSavr|FlavrSavr]] 16:55, 9 Apr 2005 (UTC)